36. Citrarski festival »Prešmentane citre« 2024

Trio Rožej
FV

V torek, 20. avgusta, se bo ob 19. uri s koncertom Monike Kutter in Barbare Laister-Ebner, avstrijskega sestrskega dueta z Dunaja, v Velenju začel 36. Citrarski festival »Prešmentane citre«. Sledila mu bosta še dva koncerta. V sredo, 21. 8., bomo prisluhnili koncertu družinskega Tria Rožej, v četrtek, 22. 8., pa citrarskem in vokalnemu koncertu citrarke Irena Anžič z naslovom Slovenija v pesmi ob citrah. Prva dva koncerta bosta potekala na odprtem prizorišču na trgu v Starem Velenju, zadnji pa v atriju Velenjskega gradu. Kot vsa pretekla leta tudi letošnji Citrarski festival tradicionalno poteka v sklopu Poletnih kulturnih prireditev Festivala Velenje in Poletja v Velenju.

Festival vsa leta predstavlja citre tudi kot koncertni instrument. Na Citrarskem festivalu so se v več kot treh desetletjih predstavili praktično vsi slovenski citrarji. Iz festivala se je ob jedru izvajalcev oblikovalo ter nastalo Citrarsko društvo Slovenije, s katerim Festival Velenje uspešno sodeluje ves čas. Vsako leto poskuša citre predstaviti v različnih zasedbah, tako solistično, koncertno in hkrati dodati tudi dimenzijo instrumenta kot spremljevalnega instrumenta ali ga predstaviti na sodoben način. Vsako leto gostimo tudi kakšnega in uveljavljenega citrarskega virtuoza iz tujine. Citrarski festival v Velenju nadaljuje svoje poslanstvo že več kot trideset let ter potrjuje, da je Slovenija resnično citrarska dežela.

Barbara Leister-Ebner in Monika Kutter
FV

PROGRAM 2024:

Torek, 20. avgust 2024, ob 19.00, trg v Starem Velenju MONIKA KUTTER IN BARBARA LAISTER-EBNER, citrarski duo iz Dunaja (Avstrija)

Barbara Laister-Ebner in Monika Kutter sta sestri, ki skupaj igrata citre že od otroštva. Njuna učiteljica citer je bila njuna mama, prof. Hannelore Leister. Odlikuje ju tehnična dovršenost in iskanje novih glasbenih poti. Igrata na dunajsko uglasitev citer, kar je v današnjem citrarskem svetu precej redko in že skoraj posebnost. Njun repertoar je zelo pester: od baročne do sodobne literature, bluesa, jazza in popa do tradicionalne in izvirne dunajske glasbe. Igrata tudi v Dunajskem citrarskem kvartetu, s katerim sta pred dvema desetletjem že gostovali na našem Citrarskem festivalu. Barbaro smo lahko pred šestimi leti na novega leta dan občudovali v televizijskem prenosu novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, kjer je igrala znameniti citrarski solo iz Straussovega valčka Zgodbe iz dunajskega gozda. Njun koncert v Starem Velenju bo svojevrsten citrarski dogodek, zanimiv tako za poznavalce citer kot tudi za ljubitelje glasbe.

Sreda, 21. avgust 2024, ob 19.00, trg v Starem Velenju TRIO ROŽEJ

Družinski trio Rožej sestavljajo brata Matevž (violina in orglice) in Luka (kitara) ter najstarejša sestra citrarka   Monika. Za seboj imajo že veliko samostojnih koncertov in gostovanj, doma kot tudi v tujini. Poleg družinske vezi jih druži tudi velika ljubezen do glasbe, skupnega muziciranja in ustvarjanja novih aranžmajev. Njihovo zakladnico pesmi bogatijo vsi žanri, od stare glasbe, ljudske, bluesa, jazza, do popularnejših ritmov. S svojimi dovršenimi interpretacijami in zanimivimi priredbami vseh žanrov zadovoljijo tudi zahtevnejšo publiko.

Četrtek, 22. avgust 2024, ob 19.00, atrij Velenjskega gradu

SLOVENIJA V PESMI OB CITRAH, koncert slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi, Irena Anžič - citre, Mojca Hladnik – sopran in Primož Hladnik - tenor

Slovenija v pesmi ob citrah je preplet pesmi, ki opevajo ljubezen do narave, ljubezen do domovine, do deklet in veselja. Pesmi so skrbno izbrane, nekatere so bolj znane (npr. Kje so tiste stezice, Kaj ti je deklica…), druge manj. Zvok citer se preplete z nežnim sopranom, močnim tenorjem in prelepimi pesmi, kjer svojo muzikalnost združijo vsi trije glasbeniki. Irena Anžič je kot citrarka že koncertirala na »Prešmentanih citrah«, tokrat pa se predstavlja s citrami kot spremljevalnim instrumentom. Svojo prepoznavnost je citrarka Irena Anžič še povečala kot gostja na citrah v otvoritveni skladbi Oj, Triglav moj dom v interpretaciji skupine Laibach, na svetovnem nordijskem prvenstvu v smučanju v Planici. Tokrat se znova predstavlja kot koncertantka. Zaradi odlične vokalne akustike bo koncert v atriju Velenjskega gradu.