Igre moje mladosti

Deklica z medvedkoma leta 1958
Muzej Velenje


V rondeli Velenjskega gradu je od septembra 2023 na ogled občasna razstava Igre moje mladosti. Gre za medmuzejsko razstavo, ki je bila leta 2016 zasnovana v Goriškem muzeju, nato pa je potovala po Sloveniji in bila dopolnjena v Notranjskem muzeju Postojna (2020), Pokrajinskem muzeju Koper (2021) in Muzejih radovljiške občine (2022).

V Velenju so se ji pridružile igrače iz depoja Muzeja Velenje in tudi tiste, ki so jih posebej zanjo prispevali prebivalci Šaleške doline. Na razstavi so predstavljene številne igre in igrače, s katerimi so se v prejšnjem stoletju igrale različne generacije otrok. Avtor idejne zasnove razstave je kustos Goriškega muzeja David Kožuh, avtorica razstave Muzeja Velenje pa kustosinja Alma Javornik.

V Muzeju Velenje še vedno zbiramo stare igrače, spomine na igre in igrače ter fotografije, na katerih so otroci med igro ali z igračami. Veseli bomo, če nam kaj od naštetega prinesete v muzej na Velenjski grad ali nam pošljete na elektronski naslov info@muzej-velenje.si.

Razstava Igre moje mladosti je na ogled do 1. septembra 2024.