S poletjem odšla tudi Kunigunda

Koncert
Naš čas

Koncerti, razstave, predstave, okrogla miza, kreativni sejem in še mnogo tega je devet dni razgibavalo mesto na različnih prizoriščih

Velenje, 31. avgusta – Že 27. edicija Festivala mladih kultur Kunigunda se je preteklo soboto uspešno zaključila. Devetdnevno dogajanje, ki je vključevalo koncerte, razstave, predstavo, performans, okroglo mizo, družbarije, natečaj, kreativni sejem in pirsanje, urbane športe in druge dogodke, je sklenil hip hop večer. Z ozirom na to, da je Velenje vendarle zibelka tovrstnega žanra, je bil po pričakovanjih odlično obiskan.

Publiko je ogrel Tibor, rap umetnik iz Zagreba, za kar nekaj zanimivih provokacij in primernih reakcij sta poskrbela Slick in Mejs, ki sta se pomerila v rap battlu, glasne vzklike odobravanja je požel priljubljeni gornjeradgonski raper Leopold I, ki je nastopil z vrhunskim bandom Drügi, pred oder pa sta vse generacije, z »rokami v zrak«, pognala domača ambasadorja »street kulture« Mrigo in Ghet.

Kunigunda, ki zadnje dni avgusta glasno in nazorno širi svoje ideje po mestu, je med drugim postregla s kvalitetnimi bandi. Gatuzo s Hrvaške so nastopili na terasi Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac, Oh Alien iz sosednje Avstrije s čudovitim koncertom v Starem Velenju. Skupaj z Društvom urbanih športov Duša je na novo lokacijo Urbani park prvič preselila Titov skejt sešn, s tem pa pridobila ogromno možnosti za nadaljnji razvoj.

Pred Mozaikom je nastopil izjemni Ivo Dimchev, koreograf, vizualni umetnik, kantavtor in performer iz Bolgarije, mednarodno prepoznaven po svojih provokativnih in pogosto kontroverznih performansih. Pred Pekarno idej je potekal umetniški sejem Šmorn (remix) s spremljevalnim programom, v Letnem kinu ob Škalskem jezeru pa v sodelovanju s KID Comadres okrogla miza o šaleških jezerih z naslovom Potopljena krajina: Pogledi mladih na njeno prihodnost. V sodelovanju s Festivalom Velenje je zdaj že tradicionalni EX YU Stand up večer napolnil še zadnje sedišče pod krošnjami dreves.

Festival Kunigunda pod okriljem Mladinskega centra Velenje načrtuje in izvaja okoli 60 mladinskih delavcev, dijakov, študentov, predstavnikov društev in drugih organizacij. V tem letu so uvedli nekaj zelenih navad, saj je bila Kunigunda na zeleni misiji,  ki jo bodo obdržali tudi v prihodnje. Lokalne obiskovalce so vzpodbujali, naj pustijo avto doma in se na dogodke odpravijo peš, s kolesom ali z javnim prevozom, pogostitve so bile brez plastike, podpirali so lokalne izdelke, striktno ločevali smeti in ogorke ter vsak dogodek posebej razvijali z mislijo na trajnost. Na vseh prizoriščih je bil dostop do pitne vode.