Glasba jih povezuje že več kot 20 let

Harmonikarski orkester Barbara
Naš čas

Harmonikarski orkester Barbara že od leta 2003 nastopa na rudarskem prazniku Bergmandlfest v Bad Bleibergu v Avstriji

Bad Bleiberg, 7. septembra – Člani Harmonikarskega orkestra Premogovnika Velenje Barbara so na povabilo organizatorjev prireditve s svojim repertoarjem nastopili na avditoriju pred muzejem Terra Mystica v kraju Bad Bleiberg – Kreuth na Avstrijskem Koroškem. Na tej prireditvi nastopajo že od leta 2003. Sprejeti so bili, kot vedno, z največjo mero pozornosti.

Lani so zaradi poplav pri nas in pietete do žrtev poplav svojo udeležbo odpovedali. V oktobru 2023 so se trije od avstrijskih organizatorjev tega rudarskega praznovanja na kruto situacijo v Sloveniji odzvali z direktno finančno pomočjo najbolj prizadetim družinam v občini Luče. Zbrano pomoč so osebno prinesli k članom orkestra z namenom, da to pomoč podelijo najbolj potrebnim prizadetim. Tako so tudi storili.

Letos so se harmonikarji donatorjem na prizorišču vsakoletnega rudarskega praznovanja primerno zahvalili. Podelili so jim rudarsko skulpturo, ki jo je ustvaril kipar, upokojeni sodelavec Premogovnika Velenje, Polde Robar. Vsakemu posamezniku so podelili tudi miniaturno rudarsko lučko, ki jih je prispeval direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer.

V rudarskih igrah, vlečenju težke posode na vrvi v provizornem jašku, vrtanju v skalo in skupinskem teku na smučeh po travi, so mladi predstavniki orkestra, Peter Postružin, Nejc Anžič in David Strmčnik, osvojili 3. mesto. Glasbeni nastop pa so izvedli v treh etapah, zadnja se je potegnila blizu 22. ure. Poželi so navdušen aplavz in prejeli povabilo še za leta naprej. Tako so dejali organizatorji Herbert Preiml, Michael Grafenauer in Jakob Wirnsperger.