Pisatelj Igor Plohl in lev Rogi na obisku

Igor Plohl
Naš čas

Na OŠ Šalek je bil pomemben dan za vse tiste, ki radi berejo. Ob zaključku bralne značke jih je namreč obiskal pisatelj in učitelj Igor Plohl. Življenje je včasih kot mavrica na nevihtnem nebu. V trenutku se obrne na slabo, s pomočjo prijateljev pa tudi na dobro. Gostu je 45 let njegovega življenja namenilo veliko lepega, pa tudi nepredstavljivo težkega. Padec z lestve mu je leta 2008 popolnoma spremenil življenje. Prikoval ga je na invalidski voziček.

Potem pa je posijalo sonce. Nastal je njegov junak lev Rogi. Lev, kralj živali, je bila edina žival, ki se mu je zdela dovolj pogumna, da se sooči s tako hudo travmo, kot jo je doživel sam. Prva knjiga o levu Rogiju je nastala kot darilo učencem, ki so zanj pripravili dobrodelno prireditev in knjigo tudi ilustrirali. Knjigi je dal naslov Sreča v nesreči.

Želel je poudariti, da je njegova zgodba prav takšna: optimistična, pozitivna in srečna kljub nesreči, ki ga je doletela. Nato so nastale še druge pravljice o levu Rogiju, ki jih je nežno, a izjemno barvito ilustrirala velenjska ilustratorka Urška Stropnik Šonc, ki se je prireditve prav tako udeležila. Igor Plohl nam je  ganljivo, a iskreno prepričljivo predstavil svojo življenjsko pot ter svojega knjižnega junaka, ki nastopa zdaj že v šestih knjigah v slovenščini in še v kar nekaj tujih jezikih.