Gorenje Velenje do petega naslova državnega prvaka

RK Gorenje
RK Gorenje

V zadnjem kolu so Velenjčani potrebovali zgolj točko, a osvojili dve in slavili peto zvezdico

Pred izjemno kuliso navijačev v razprodani Rdeči dvorani so naslov državnih prvakov minulo soboto slavili rokometaši Gorenja Velenja. Na vrhu so pristali še petič v zgodovini – po sezonah 2008/09, 2011/12, 2012/13 in 2020/21.

Za končno slavje so na še zadnjem obračunu prvenstva proti Jeruzalem Ormožu potrebovali zgolj točko, a že od prvega sodnikovega žvižga je bilo jasno, da so šli po zmago in jo dobili z 31 : 26.
Večji del tekme so bili v zanesljivi prednosti, najvišjo so si priigrali v atomskem prvem polčasu, ko so povedli že s +13 (20 : 7), dvomestni naskok pa so odnesli tudi v drugi del (20 : 10) srečanja. Tudi ta se je odvijal po meri velenjskih rokometašev, ki so v končnici srečanja pričakovano popustili, a zmagovalec je bil bržkone že odločen.

»Noro! Izjemno lep občutek pred domačimi navijači. Bilo je nekaj napetosti v zadnjih kolih, zadnja tekma je odločala, a smo se zavedali, kaj nam prinaša, in od prve minute pa skoraj do konca smo dali vse od sebe. Presrečen sem za celo ekipo, za vse nas, za mesto Velenje. Hvala vsem navijačem,« je prve občutke opisal Emir Taletović, ki je v črno-rumenem dresu osvojil vseh pet naslovov državnih prvakov. »Vrhunsko, sploh da se je poklopilo, da imamo zadnjo tekmo doma in da zadnja tekma odloča. Odličen odziv Velenja. Hvala vsem navijačem, ki so prišli,« je bil za podporo s tribun hvaležen tudi Jernej Drobež. »Imeli smo manjši kader, ampak tisti, ki smo bili, smo bili pravi. Borili smo se od začetka in na koncu smo bili poplačani,« je še dodal steber velenjske obrambe.
»Za to smo garali celo sezono. Spravili smo se v položaj, v katerem sami odločamo o naslovu. Navijači so se vrhunsko odzvali, nas podpirali celotno sezono, tudi v težjih trenutkih, in si zaslužijo tudi oni, da se skupaj poveselimo,« pa je povedal Tilen Sokolič, najboljši strelec velenjske zasedbe, ki je mrežo nasprotnikov v letošnji sezoni zatresel več kot 200-krat – 137 zadetkov je dosegel v ligi NLB, 59 v Ligi Evropa in 10 v Pokalu Slovenije. Največkrat je žogo v gol pospravil tudi na sobotnem obračunu, gostujočega vratarja je premagal devetkrat.

»Vzeli smo vse!«

»Neverjetno! Dva meseca smo bili pod psihičnim pritiskom, da moramo zmagovati. Fantje so fenomenalni, s pravim značajem. Če bi mi kdo pred začetkom sezone ponudil tretje mesto, bi bil zadovoljen. Naslov prvaka je izreden uspeh naše ekipe, in to več kot zaslužen. Nihče nam ni nič podaril, na drugi strani pa smo mi vzeli vse, kar nam je bilo ponujeno,« je po tekmi dejal trener Zoran Jovičić. Z napovedmi je bil pred prvenstvom in med njim previden. Velenjčani pred začetkom sezone namreč niso bili glavni favoriti. Tudi zaradi nekaterih odhodov in kratke klopi so jeseni v boju za prvaka mnogi pogledovali predvsem proti Celju in Trimu. Prvi so se letos znašli v eni svojih največjih kriz in po dobrih dveh tretjinah prvenstva izgubili možnosti za naslov. Drugi so imeli nato prvenstvene niti v svojih rokah, a si tudi sami privoščili spodrsljaj preveč in jih prav po remiju proti Ormožu predali Velenjčanom. Za slednje je bila računica preprosta – če zmagajo vse tekme do konca, so prvaki. In tako je bilo.

Slavijo 'staro', krepijo novo

Že kmalu po slavju je velenjski tabor predstavil še eno okrepitev za naslednjo sezono. V osje gnezdo prihaja 23-letni levi zunanji igralec, Hrvat Fran Lončarić. »Vesel sem priložnosti, da v novi sezoni zaigram za Gorenje Velenje. Velika čast je igrati za klub, ki se vsako leto bori za najvišja mesta in ima bogato zgodovino,« je dejal Lončarić. Po štirih letih se v Velenje vrača desnokrilni rokometaš Vlado Matanović, iz sosednjega Slovenj Gradca se med ose seli Oleksij Jankovskij, iz Kopra pa Tine Poklar. Državnim prvakom so v preteklih mesecih zvestobo sicer obljubili Emir Taletović, Matevž Skok, Jernej Drobež, Tilen Sokolič in Enej Slatinek Jovičić.