Velenjčani sezono sklenili na 8. mestu

Velenje, 24. maja – Tudi drugoligaški ples je minuli vikend dočakal svoj konec.

Odvil se je po meri nogometašev Primorja, ki se po več kot 10 letih vračajo med elito. V zadnjem krogu so sicer proti Taboru iz Sežane vknjižili remi (0 : 0), a je ta ob porazu lendavske Nafte proti Dravinji (0 :2) zadostoval za naslov prvaka. Zgolj točka pa ni bila dovolj za obstanek Tabora v drugoligaškem tekmovanju, iz katerega je izpadel tudi Fužinar. Znana ni le še usoda Lendavčanov, ki jih danes proti Radomljam čaka prva tekma dodatnih kvalifikacij za prvo ligo.

V mreži Rudarja za konec odjeknila petarda

Z visokim porazom so prvenstvo zaključili nogometaši Rudarja, ki so zaradi zasedenosti velenjskega stadiona zadnjo tekmo odigrali v Šmartnem ob Paki. Mrežo Velenjčanov je napolnila Krka (5 : 0), ki v boju za obstanek še ni bila povsem varna. Novomeščani so zadeli že v prvi minuti, za minimalno vodstvo je poskrbel Ricard Fernandez Betriu, ki je svoj drugi gol dosegel na začetku drugega polčasa, ko je bil natančen še iz enajstmetrovke. Vmes je za Krko zadel tudi Veron Šalja. V 54. minuti je na 4 : 0 vodstvo gostov povišal Tilen Kovačič, zadnji zadetek pa je prispeval Nik Pirc.
Nekoliko grenak zaključek prvenstva, nam je v pogovoru potrdil predsednik velenjskega kluba, Dajan Pavlović, ki pa je kljub visokemu porazu na sklepnem obračunu, zadovoljen z letošnjo sezono. »Lahko bi naredili kaj drugače, ampak smo izpolnili cilj, obstali v ligi, na koncu na osmem mestu.«

Cilji so bili še pred začetkom sezone morda nekoliko višji, priznava, a so ekipo nato zapustili ključni igralci. »Kar nekaj jih je šlo v prvo ligo, s takšnimi ponudbami se ne moramo kosati. Po vsem tem smo prvenstvo začeli s kar 19 novimi igralci, težko je bilo pričakovati, da bi takoj našli svoj ritem.« Rudar je tako tudi v to sezono krenil pod pričakovanji. Že po dobri tretjini si je nabral visok zaostanek za vodilnimi mesti in se večkrat znašel v coni izpada. To je prižgalo alarm v vodstvu kluba, kjer so ocenili, da je čas za šok terapijo. Adnana Zildžovića je po 12. krogu nadomestil Simon Sešlar. Tudi pod novo trenersko taktirko so se knapi še lovili, vsaj do spomladanskega dela prvenstva, ko so nekoliko popravili vtis in se proti koncu sezone vendarle otresli cone izpada ter se prvič povzpeli v zgornji del lestvice.

»Naslednjo sezono napadamo prvo ligo«

Po turbulentni lanski sezoni in številnih odhodih so se v velenjskem taboru osredotočili predvsem na obstanek in sestavo primerne zasedbe. »Ta cilj smo dosegli, sestavili smo neko jedro, ki ga bomo še malo dopolnili in s to ekipo naslednjo sezono napadamo prvo ligo,« je ambiciozen predsednik. Lanska zgodba – (pre)številni odhodi – se letos ne bo ponovila, pravi.
»Z večino teh nosilcev igre smo že opravili razgovore, imamo podpisane pogodbe. Še naprej se bomo trudili vključevati čim več mladincev, kar smo počeli tudi na nekaj zadnjih tekmah letos. Vsi izhodni mladinci so vedno vabljeni v našo ekipo, to je praksa že nekaj let.« V klubu ostaja tudi aktualni trenerski štab, je še potrdil. »Takoj smo videli, da imamo isto vizijo. Že ob menjavi smo se dogovorili, da se borimo za obstanek, na koncu za čim višja mesta, ob tem pa preverjamo trenutni kader in vidimo, kdo je primeren za napadanje prve lige. Vemo, da gremo korak za korakom v pravo smer, čeprav se zavedamo, da na zunaj po rezultatih včasih ne izgleda nujno tako. Vemo tudi, da mora biti Rudar prvoligaš. Ogromno igralcev je v preteklosti prišli iz naše šole in jasno, da si želimo klub dvigniti tja, kjer mu je mesto,« pove, in doda, da prav nogometni šoli namenjajo posebno pozornost.
»Naša prihodnost je v mlajših selekcijah, nanje dajemo poudarek in že tam moramo preprečevati odhode. Želeli smo si s selekcijama U-15 in U-17 letos priti v prvo ligo. Kadeti so bili sicer prvaki, a ker se gleda skupni seštevek z U-15, nam to ni uspelo. Smo pa izpolnili drugi cilj – obstanek mladincev (U-19) v prvi slovenski mladinski ligi. Po slabem začetku so se našli in na koncu končali na sredini. Prepričan sem, da bi lahko posegli še višje.«

Finančno stabilna sedanjost

»Finančno smo uspeli kar dobro izpeljati sezono. Leto in pol smo redni plačniki, kar nam daje prednost pred nekaterimi klubi v drugi ligi. Lahko rečem, da imamo stabilno sedanjost, zapiramo pa še stvari iz preteklosti, da nas v prihodnosti ne bo nič več vleklo dol. Generalnega sponzorja nimamo, imamo več manjših in pomoč občine. Se pa aktivno pogovarjamo z nekaterimi, med njimi tudi z določenimi lokalnimi podjetji, ki ne bi prevzela vloge generalnega sponzorja, temveč partnerja. Na tak način bi tudi dolgoročno zagotovili stabilnost,« spregovori še o finančnem stanju kluba, ki se je že pred časom znašel v hudi finančni stiski in pred številnimi dolgovi.