Kaj bo s šaleško energetiko in delavci

Okrogla miza o šaleški energetiki
Naš čas

Svetniška skupina DeSUS v Svetu MO Velenje je 17. oktobra organizirala okroglo mizo z naslovom Kaj bo s šaleško energetiko in delavci. Na njej so sodelovali generalna direktorja TEŠ in Premogovnika Velenje, mag. Branko Debeljak in mag. Marko Mavec, oba sindikalista Danijel Tajnik in Simon Lamot, direktor občinske uprave MO Velenje mag. Iztok Mori in šoštanjski župan Boris Goličnik ter predsednik odbora za energetiko v DeSUS mag. Djani Brečević in predsednik stranke dr. Vlado Dimovski, ki je predstavil tudi vizijo in program prenovljene stranke DeSUS.

Predstavniki iz Šaleške doline so udeležencem, članom stranke DeSUS, znova predstavili načrte HSE in države v zvezi z energetiko ter svoja razmišljanja o tem, ob tem pa povedali, da naj bi osnutek interventnega zakona pristojni na velenjski in šoštanjski občini ter v Tešu in Premogovniku Velenje prejeli predvidoma v ponedeljek.

Ob že znanih razmišljanjih o prihodnosti energetike je svoje dodal Djani Brečević, ki je poudaril, da so tudi nekatere druge evropske države ugotovile, da je premog ključnega pomena za energetsko varnost in gospodarstvo. Ob prehitri časovnici opuščanja rabe premoga po njegovem mnenju ne bo ustrezno poskrbljeno za zaposlene in lokalno skupnost. Vprašal se je, zakaj mora Slovenija tako hiteti.

Prepričan je, da tako velikega energetskega objekta, kot je Teš, ki prispeva eno četrtino skupne proizvodnje električne energije v Sloveniji, ni mogoče nadomestiti z obnovljivimi viri energije in hidroenergijo.

Pričakujejo transparentnost

Dr. Vlado Dimovski je okroglo mizo ocenil kot pomembno, saj je združila vse akterje v regiji, ki se ukvarjajo s področjem energetike, še posebej z vprašanji, vezanimi na TEŠ in Premogovnik Velenje. »Zaznati je bilo, da so tako akterji kot ljudje prestrašeni, ker ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja. V DeSUSu pričakujemo transparentnost, da se bo tako vlada kot drugi akterji na podlagi te iniciative odzvali tako, da aktivnosti ne bodo še bolj skrivati, ampak začeli bolj odkrito govoriti o tem, kaj se dogaja, predvsem pa kdo bo odgovoren za kakršen koli črn scenarij. V igri je veliko število zaposlenih, neke rešitve so ponujene, ampak v vsakem primeru pa ne dokončno. Glavno sporočilo, ki so ga podali tudi strokovnjaki, je, da je treba oblikovati primerne rešitve, da ne bodo profitirali samo določeni lobiji, določeni ljudje, ampak da bodo od tega imeli kaj tudi vsi ljudje in država.«

Z okroglimi mizami bodo nadaljevali

Podpredsednica stranke in predsednica odbora DeSUS Velenje Darinka Mravljak je bila zadovoljna z udeležbo članov in vsemi razpravljavci ter povedala, da bodo s takšno prakso nadaljevali. »Okroglo mizo na temo energetike smo organizirali predvsem zaradi tega, da podpremo sindikate v teh dveh družbah in MO Velenje v procesu pravičnega prehoda. V DeSUS imamo zdaj res za vsako področje vrhunske strokovnjake in odločili smo se, da bomo na vsako problematiko, ki se bo pojavila kjerkoli v Sloveniji, opozorili, po drugi strani pa s tem dali tudi starejšim možnost vpliva na sprejemanje odločitev na državni ravni.«