Brezposelnost v septembru upadla, večje povpraševanje po delovni sili

Sliak je simbolična
Pixabay

Rast zaposlitvenih možnosti v predelovalnih dejavnostih in zdravstvu – Zmanjšanje brezposelnosti kljub počasnejši rasti trga dela

Velenje, 10. oktobra – Registrirana brezposelnost se je septembra, po dveh mesecih rasti, ponovno nekoliko znižala, čeprav je bil upad manjši kot v lanskem septembru. Branka Škulj Nussdorfer, vodja Uradov za delo Velenje in Mozirje, je dejala, da trg dela še vedno kaže znake rasti gospodarske aktivnosti.

Delovno aktivno prebivalstvo

Julija je bilo na območju Urada za delo Velenje 19.460 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 2,6 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na Uradu za delo Mozirje je bilo delovno aktivnih prebivalcev 6.993, kar predstavlja 0,4 odstotke manj kot leto prej. Stopnja registrirane brezposelnosti v juliju je na Uradu za delo Velenje znašala 4,3 odstotke, kar je manj od slovenskega povprečja. V primerjavi z julijem 2023 se je stopnja brezposelnosti na tem območju znižala za 1,3 odstotne točke. Na Uradu za delo Mozirje je brezposelnost julija 2024 znašala 3,7 odstotke, kar je 0,6 odstotne točke manj kot julija 2023.

Registrirana brezposelnost

Konec septembra letos je bilo na Uradu za delo Velenje registriranih 941 brezposelnih oseb, kar je 21,6 odstotkov manj kot lanskega septembra. Na državni ravni se je brezposelnost v enakem obdobju znižala za 4,7 odstotkov. V primerjavi s predhodnim mesecem je registrirana brezposelnost ostala nespremenjena. Na Uradu za delo Mozirje pa je bilo septembra prijavljenih 305 brezposelnih oseb, kar je 18 odstotkov manj kot septembra lani.

Zaposlitvene možnosti

Med januarjem in septembrom so delodajalci na Urad za delo Velenje sporočili 2.618 prostih delovnih mest, kar je 5,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na Uradu za delo Mozirje pa so sporočili 1.713 prostih delovnih mest, kar predstavlja dvakrat več kot v enakem obdobju lani.

»Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu, izobraževanju, raznovrstnih poslovnih dejavnostih, gradbeništvu, gostinstvu, trgovini ter prometu in skladiščenju. Med najbolj iskanimi poklici so bili: sestavljavci električne in elektronske opreme, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, strokovni sodelavci za zdravstveno nego, delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, upravljavci ročnih vozičkov in vozil, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, natakarji, delavci za pomoč pri pouku, oskrbovalci na domu, bolničarji negovalci v zavodih, učitelji v osnovnih šolah, prodajalci ter kuhinjski pomočniki,« našteva Branka Škulj Nussdorfer.
V istem obdobju je bilo zaradi zaposlitve odjavljenih 834 brezposelnih oseb na Uradu za delo Velenje, kar je 2,2 odstotka manj kot lani, in 277 oseb na Uradu za delo Mozirje, kar je 5,8 odstotkov manj kot lani.

Storitve za brezposelne

Urad za delo ponuja široko paleto storitev za brezposelne, vključno z osnovnim in poglobljenim kariernim svetovanjem, rehabilitacijskim zaposlovanjem, krajšimi delavnicami ter ukrepi Aktivne politike zaposlovanja. »Oktobra bomo izvajali delavnici za integracijo oseb z neznanjem slovenskega jezika in socialno aktivacijo za dolgotrajno brezposelne osebe. Od januarja do septembra pa je bilo v ukrepe Aktivne politike zaposlovanja na Uradu za delo Velenje vključenih 206 oseb. Največ jih je sodelovalo v usposabljanju in izobraževanju, predvsem v Projektnem učenju mlajših odraslih (PUM-O), delovnem preizkusu in lokalnih programih neformalnega izobraževanja. V ukrepe za kreiranje delovnih mest je bilo vključenih 63 oseb, vse v okviru javnih del. Na Uradu za delo Mozirje je bilo v tem obdobju v ukrepe Aktivne politike zaposlovanja vključenih 61 oseb. Večina jih je sodelovala v usposabljanju in izobraževanju, spodbudah za zaposlovanje in kreiranju delovnih mest v javnih delih.«