Najprej na pohod, nato na pivo

Pohod po Trški poti
Naš čas

Šoštanjčani združili praznovanje krajevnega praznika in Festival piva – Trška pot vabi vsak dan

Šoštanj, 12. oktobra – Krajevna skupnost Šoštanj praznuje krajevni praznik 8. oktobra, praznovanje pa so pripravili minulo soboto. Ob 9. uri se je na daljšo pot po Trški poti okoli Šoštanja podala prva večja skupina pohodnikov, ki so se ji pridružili tudi planinci Vrtca Šoštanj ter učenci šoštanjske in topolške osnovne šole, ob 11. uri pa pohodniki še na krajši poti. Skupaj jih je bilo 150 in predsednica KS Šoštanj Maša Stropnik je bila s tako aktivnim praznovanjem zelo zadovoljna.

Tega so nadaljevali na Trgu svobode in ga združili s Festivalom piva, ki so ga organizirali Turistična zveza Šoštanj v sodelovanju z Občino Šoštanj, Zavodom za turizem Šaleške doline, Krajevno skupnostjo Šoštanj in Zavodom za kulturo Šoštanj. Sprva so ga načrtovali septembra, a so ga morali preložiti zaradi slabega vremena.

Podžupanja Urša Kurnik je bila zadovoljna z odzivom ponudnikov hrane in pijače ter obiskovalcev: »Ponudniki piva so ob osrednjem lokalnem – Šaleško pivovarno Skubeer – prišli iz cele Slovenije. Glavni namen festivala pa je seveda druženje in odziv Šoštanjčanov in drugih je dober.« Dogajanje se je posebej razživelo pozno popoldne, ko so za zabavo poskrbeli Vražji muzikanti.

12 km Trške poti

Trška pot, ki obkroža mesto Šoštanj, je dolga slabih 12 km. »Speljana je, kolikor je to bilo mogoče, po mejah šoštanjskega pomirja (mestnega ozemlja), ki je že od srednjega veka predstavljal meje, do katerih je segala oblast trga, kasneje mesta Šoštanj,« so zapisali oskrbniki Trške poti – člani markacijskega odseka Planinskega društva Šoštanj na svoji spletni strani.

»Nasledniki te poti so bili industrialci Vošnjaki, ki so jo uporabljali kot rekreacijsko pot zase in za svoje zaposlene,« pa je povedal Vlado Stropnik, član PD Šoštanj. »Pot v več kot polovici poteka po gozdu. Pot spreminjamo in bi se radi v čim večji meri ognili asfalta. Tako smo del v dolžini dobrih 500 metrov nedavno z dovoljenjem Občine Šoštanj in Zavoda za gozdove Slovenije prestavili na staro gozdno cesto, ki se imenuje Šlandrova ulica. Imeli smo konkretno delovno akcijo, da smo nakopali teren, uredili serpentine, postavili nove usmerjevalne table. Tudi sicer je treba stalno bdeti nad celotno potjo, jo vzdrževati, pridejo ujme, je treba odstraniti podrta drevesa in podobno,« še pove Stropnik.

Pot se navadno začne pri Ribiški koči Šoštanj in je krožna. Tako so se hoje lotili sobotni pohodniki, ki so se odločili v štirih urah prehoditi celotni krog. Krajšo pot pa je druga skupina pohodnikov začela na Trgu svobode in se najprej podala na Pusti grad, nato pa po vzhodnem delu poti nadaljevala do Ribiške koče.

»Ljudje pot dobro poznajo, lepo je označena na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije in našega društva. Prihajajo iz cele Slovenije. Vsako leto potekata tudi vsaj dva uradna planinska pohoda po njej, nekateri pa hodijo pogosto, celo vsak dan. Vsaj povzpnejo se po 160 stopnicah na Pusti grad, od koder je lep razgled na Šoštanj in okolico,« še kot povabilo pove Vlado Stropnik.