Skladišče v Gorenju že konec leta?

Po informacijah, ki so v minulih dneh krožile v javnosti v Občini Šmartno ob Paki, naj bi 30. maja podjetja Keramika v vasi Gorenje dokončno zaprlo svoja vrata. Nekatere občane zanima, ali so odprodali vse zaloge? So vsi zaposleni sprejeli ponujeno prerazporeditev ? Kakšno dejavnost bo lastnik uredil na tej lokaciji? Tudi tako, ki jim bo morebiti grenila njihovo življenje?

Odgovore na vprašanja smo poiskali pri direktorju podjetja Gorenje Keramika Francu Obroneku in prejeli naslednji zapis: »Gorenje, vas pri Šmartnem ob Paki, kjer se je začela inovativna zgodba istoimenskega podjetja, je bila zadnjih nekaj desetletij poznana predvsem zaradi proizvodnje keramičnih ploščic. Pred 50 leti je bilo tu namreč ustanovljeno podjetje Gorenje Keramika, ki je nudilo zaposlitev okrog 100 delavkam in delavcem iz okolice. Ploščice, ki so jih tukaj proizvajali, danes opremljajo velik del zasebnih, pa tudi javnih objektov v Šaleški in Savinjski dolini ter širom po Sloveniji. Podjetje je 50 let uspešno poslovalo in čedalje več izvažalo, vendar zaradi izjemno zaostrenih razmer na trgu, visokih cen plina in hude konkurence uvoza ploščic iz Azije dolgoročno poslovanje ni več vzdržno, zato je Gorenje Keramika lani morala ustaviti proizvodnjo.

Trenutno je v Gorenju Keramiki zaradi del, povezanih z odprodajo zalog in proizvodne opreme, zaposlenih še 12 delavcev. Večina od skupno 87 zaposlenih, kolikor jih je bilo konec lanskega novembra, je sprejela ponujeno prezaposlitev v druge družbe znotraj skupine Hisense Europe, nekateri pa so zaradi oddaljenosti ali drugih razlogov poiskali delo drugje. Že v začetku leta 2024 je podjetje podpisalo pogodbo z italijanskim kupcem za odkup celotne opreme in strojev za proizvodnjo keramičnih ploščic. V prvi polovici leta je potekala tudi odprodaja zalog gotovih izdelkov, ki bo končana predvidoma konec tega meseca.

Marsikateri bivši delavec podjetja se z nostalgijo pelje mimo tovarne, iz katere se nič več ne kadi dim, ki je dolga leta naznanjal, da se glina žge in spreminja v keramiko. Vendar pa lokacija ne bo samevala, saj jo bo lastnik Hisense Europe kmalu prestrukturiral v obrat za skladiščenje materiala in izdelkov za proizvodnjo aparatov svojih blagovnih znamk v Velenju. Lastnik želi čimprej zaključiti investicijske procese s ciljem, da bo skladišče zaživelo že konec tega leta.

Čeprav se zgodba Gorenja Keramike zaključuje, bodo njeni izdelki  še dolgo krasili naše bivalne prostore. Marsikje so še danes položene ploščice iz prvih let proizvodnje, kar priča o kakovosti izdelkov in bogatem znanju in izkušnjah zaposlenih.«