Veplas ostaja prizadeven akter na mednarodnem prizorišču

S predvidenimi koraki in usmerjenostjo v inovacije ter na globalno tržišče podjetje Veplas nadaljuje svojo uspešno pot v Šaleški dolini.

S približno 250 zaposlenimi je postal ključni akter na področju proizvodnje karoserijskih delov za avtodome, ki predstavlja približno 60 odstotkov njihovega prodajnega programa. Dr. Gregor Vedenik, izvršni direktor Veplasa, poudarja pomen dobre prometne povezanosti za normalno delovanje in uspešno uresničevanje njihovega poslanstva.

Proizvedejo 15 odstotkov vseh karoserijskih delov za avtodome v EU

Z večino izdelkov, ki so namenjeni trgom Zahodne Evrope, dobaviteljev z istega območja in seveda tudi lokalnih dobaviteljev oziroma poslovnih partnerjev Veplas ostaja prizadeven akter na mednarodnem prizorišču.
»Z veseljem lahko izpostavimo, da Veplas proizvede približno 15 odstotkov vseh karoserijskih delov za avtodome v EU, zato imamo na tem trgu pomembno vlogo. Poleg tega še vedno uspešno proizvajamo medicinske kadi, ki predstavljajo še en pomemben segment našega poslovanja, približno 20 odstotkov našega prodajnega programa. Naše delovanje na področju strojegradnje pa se osredotoča predvsem na proizvodnjo delov za podjetje Rosenbauer in sodelovanje z različnimi partnerji za proizvodnjo drugih strojnih delov,« uvodoma pove izvršni direktor Veplasa. Čeprav so se prestrukturirali in odzvali na posledice na trgu ter opustili proizvodnjo jadralnih desk, so s hčerinskim podjetjem Veplas Trade še vedno prisotni z otroškimi igrali in drugimi športnimi produkti.

Poslovne priložnosti omogočila tudi pandemija

»Naše tržno območje je v tujini, saj smo 100-odstotno izvozno usmerjeno podjetje. Aktivno sledimo poslovnim priložnostim, ki se vsak dan pojavljajo, sodelujemo s partnerji in obiskujemo sejme, da ostajamo zanimivi za tržišče,« pravi dr. Gregor Vedenik in doda, da je bil pri odločitvi, kako naprej in za prehod na proizvodnjo delov za avtodome, ključni faktor verjetno kovid, saj je s pojavom pandemije ta panoga doživela izjemno rast. Odločili so se še bolj poglobiti v to področje in izkoristiti priložnosti, ki so se pojavile na trgu.
»Na področju medicine je podjetje doživelo negativne posledice zaradi vpliva kovida in bili smo prisiljeni aktivno iskati nove poslovne priložnosti. Obrnili smo se k proizvodnji specialnih medicinskih kadi, namenjenih starejši populaciji, zlasti negibnim in slabo gibljivim ljudem. Glavni kupec v tem segmentu je podjetje s Švedske, ki je največji svetovni igralec na področju hidroterapije, potem pa še zdravstveni domovi ter specialni in rehabilitacijski centri.«
Njihovi izdelki so namenjeni različnim ustanovam, kot so bolnišnice, zdravilišča, zdravstveni domovi in ​​rehabilitacijski centri. S tem se podjetje aktivno prilagaja novim izzivom in išče nove priložnosti za rast in razvoj.

Pripravljajo proizvodnjo vetrnic za vetrno energijo

Veplas ima poleg tehnološkega oddelka tudi nacionalno organizirano raziskovalno ekipo, ki je gonila sila za inovacije in izdelke, ki jih podjetje uvaja na trg. »Veselimo se, da podjetje nadaljuje uspešno pot, pri čemer se osredotočamo na stabilizacijo in razširitev obstoječih programov ter usmerjanje v prihodnost. V Šaleški dolini imamo dve proizvodni lokaciji, tretja je v fazi gradnje. V drugi polovici leta načrtujemo razširitev na področje obnovljivih virov energije. V sodelovanju z norveškim partnerjem pripravljamo začetek proizvodnje vetrnic za vetrno energijo, ki bodo kombinirane s solarnimi paneli in baterijami. Ta celostni sklop proizvodnje obnovljivih virov energije bo imel prototip konec junija, prihodnje leto pa načrtujemo serijsko proizvodnjo,« zaključi dr. Gregor Vedenik.