Industrijska dediščina je za turiste zanimiva

Velenje, 8. maja – »V Šaleški dolini imamo veliko primerov tako snovne kot nesnovne kulturne dediščine premogovništva.

Raven zaščite se zelo razlikuje, gre za muzejske zbirke, društveno dejavnost in kulturne spomenike, muzej. Marsikaj predstavlja tudi že identiteto območja. Ob napovedanem zapiranju premogovnika pa moramo biti zelo pozorni, da vse to primerno ohranimo,« je ob robu 2. Turističnega foruma Šaleške doline dejala mag. Katarina Ostruh, vodja Centra za pravični prehod SAŠA regije Razvojne agencije SAŠA, ki je bila skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline organizatorka foruma.

Program je vključeval nagovore oz. predstavitve 14 govorcev, dogodka se je udeležilo več kot 100 deležnikov, razpravljali pa so o tem, kakšen potencial ima industrijska kulturna dediščina za razvoj turizma, kako ohranjati snovno in nesnovno dediščino premogovništva v Šaleški dolini in kako s povezovanjem kulture in turizma v procesu pravičnega prehoda iskati nove smeri. Izbrani gostje iz lokalnega in nacionalnega okolja so predstavili svoje poglede na premogovniško zapuščino in njene potenciale za razvoj turizma. Na okrogli mizi so izpostavili pomen razvoja kulturnega turizma premogovne regije na pragu gospodarskega prestrukturiranja. Prisotne so nagovorili podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević, župan Občine Šoštanj Boris Goličnik in podžupan Šmartna ob Paki Josip Lukenda.

Iz črnega v zeleno – tudi v turizmu

Gostji foruma sta bili Dubravka Kalin, direktorica Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem, in mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije. Kalinova je izrazila svoje zadovoljstvo, da je »smelim ljudem v Šaleški dolini s številnimi aktivnostmi uspelo že do danes opraviti čudovito transformacijo industrijskega središča v turistična doživetja in se orientirati v trajnostni in zeleni turizem.«
Pak Olajeva pa je povedala, da so posebej navdušeni nad Zavodom za turizem Šaleške doline, ker je uspel narediti toliko korakov na področju trajnostnega razvoja destinacije, kar prinaša veliko mednarodno prepoznavnost. »Opažamo, da Slovenci in tuji turisti vedno bolj iščejo manj množične, a zanimive turistične destinacije, in to je tudi Šaleška dolina. Poleg tega je po raziskavi kar 85 odstotkov prebivalstva širše regije naklonjenih nadaljnjemu razvoju turizma, kar je zelo spodbudno.«

Obisk obeh gostij se je zdel Alenki Kikec, direktorici Zavoda za turizem Šaleške doline, posebej pomemben, saj sta predstavili svoje poglede in poglede nacionalne ravni na razvoj turizma v Šaleški dolini.

Več o turističnih usmeritvah v Šaleški dolini preberite v Našem času.