Slovesnost v počastitev letalcev zavezniških letal

Občina Šoštanj v sodelovanju s Šaleškim aeroklubom in Muzejem Velenje prireja v soboto, 25. maja, na letališču Lajše slovesnost v čast zavezniškim letalcem, katerih letali sta bili sestreljeni v bojih nad Šaleško dolino leta 1944. S tem dogodkom želijo obeležiti 80. obletnico tragične izgube ameriške leteče trdnjave B-17 (24. 5. 1944 v bližini Šoštanja) in britanskega RAF B-24 Liberatorja (5.–6. 11. 1944 v Lokovici) med bojem proti nacizmu in fašizmu v Evropi in spoštljivo počastiti spomin na obe posadki.

Življenje je izgubilo sedemnajst mladih fantov.

Slavnostni govornik bo Marjan Šarec, minister za obrambo RS, svojo prisotnost sta potrdila tudi namestnica Veleposlanice združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v RS Helen Fabia Teasdale in odpravnica poslov Veleposlaništva ZDA v RS Melania Rita Arreaga. Prišli bodo tudi svojci preživelega člana posadke ameriškega bombnika. Zbrane bo nagovoril gostitelj, župan Občine Šoštanj Boris Goličnik.

Pred slovesnostjo bodo gostje položili cvetje k spominskemu obeležju, ki ga je Občina Šoštanj postavila pod Goricami maja leta 2018. V sodelovanju s Slovensko vojsko pripravljajo atraktiven program s padalci, preletom letal in šov programom Garde Slovenske vojske. V spomin na omenjene dogodke je Muzej Velenje pripravil plakatno razstavo, ki jo bodo odprli sočasno s slovesnostjo. Poleg plakatov bodo na ogled tudi predmeti – ostanki sestreljenih letal. Plakatna razstava bo nato iz Lajš prestavljena na Trg svobode v Šoštanju, predmeti pa bodo na ogled v Muzeju usnjarstva na Slovenskem.