Želijo biti najboljša zadruga v Sloveniji

n/a

Kmetijska zadruga Šaleška dolina raste finančno in poslovno – Kmetje si kot prvi člen v prehranski verigi zaslužijo večji kos pogače

Odlični poslovni rezultati, korekten odnos do kmetov in zaposlenih, kakovostni pridelki in izdelki ter sloves ene najboljših kmetijskih zadrug v Sloveniji, ki narekuje trende na trgu in je lahko šola za to področje – same pohvalne besede je bilo slišati na 31. občnem zboru Kmetijske zadruge Šaleška dolina (KZŠD) v šoštanjskem kulturnem domu. Izrekali so jih gostje – predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predstavnici občin Velenje in Šmartno ob Paki Mojca Kodrič in Mojca Ževart ter direktor Šaleške veterine Tomo Vankmueller, da so pohvale upravičene, pa so dokazali s številkami.

Od leta 2005, ko je bil njihov prihodek od prodaje 5 milijonov evrov, ta vsako leto zraste za milijon, in tako so lani zaslužili že 23 milijonov evrov ali 14 odstotkov več kot leto prej in zabeležili dobrih 237 tisoč evrov čistega dobička ali 56 odstotkov več kot leto prej. Del ga vložijo v sklad za samozavarovanje kmetijske proizvodnje. Polovico prihodka ustvari njihova zadružna enota, 44 odstotkov pa trgovska enota.

Dobro plačani ljudje dobro delajo

Vendar pa leto ni bilo tako lahko, kot bi sklepali po številkah. »Korona se še ni čisto poslovila, začela se je vojna v Ukrajini, ki je prinesla veliko špekulacij, začela se je energetska kriza,« je kratko povzel leto 2022 direktor KZŠD Ivan Drev. A to jih je še bolj povezalo, utrdilo.

Pri hrani denar ne sme biti najpomembnejši

Zadruga se je skozi razvojna obdobja ukvarjala z odkupom živine, mleka, lesa, žit, pridelkov poljedelstva, vrtnin, sadja (jabolk), hmelja, medu, ribeza … Danes pa se ukvarja z odkupom mleka in mesa ter z oskrbo članov zadruge in ostalih kupcev s kmetijskim repromaterialom, kmetijskimi stroji in mehanizacijo.

Več v Našem času, št. 16, ki izzide 20. aprila.