Turizmu pomaga lastna glava

Ekipa OŠ MPT

37. festival TZ Slovenije in Zavoda za šolstvo RS – Turistična tržnica 2023

Turistična zveza Slovenije je v tem šolskem letu pripravila že 37. festival Turizmu pomaga lastna glava z osrednjim motom Športna doživetja bogatijo življenje, ki je namenjen slovenskim osnovnošolcem. Mladi turistični navdušenci so letos ustvarjali na temo Športna doživetja bogatijo mladinski turizem; v turističnih nalogah so razmišljali, kako športno prireditev v svojem kraju popestriti s turistično ponudbo za mlade, pa najsi gre za tekmovalce ali obiskovalce oziroma turiste. Na turističnih tržnicah bodo obiskovalcem predstavili zamisli za nove športne dogodke in druge s športom povezane turistične produkte.

Ena od osmih »postaj« je bilo Velenje, kjer so se v centru Mercator srečale in predstavile posebni komisiji prireditelja sodelujoče ekipe OŠ z območja Koroške, severozahodne Štajerske in SAŠA regije. V dveh velikih skupinah se je predstavilo po devet ekip, ki so postavile »turistično tržnico«.
V dopoldanskem delu je sodelovala tudi OŠ Gorica, ki je s prikazanim dosegla dovolj točk za srebrno priznanje, v popoldanskem delu pa je enako uspešno nastopila OŠ Miha Pintar Toledo.
Srebrno priznanje si je zaslužila tudi OŠ Bratov Letonje iz Šmartna ob Paki, bronasto pa so prejeli učenci iz OŠ Mozirje. Poleg treh zlatih priznanj iz treh OŠ Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Vransko-Tabor), je prejela ekipa OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad edina kar dve zlati priznanji za najboljše urejeno in predstavljeno turistično tržnico ter izdelano projektno nalogo.

Osnovna šola Miha Pintar Toledo je ob mentorstvu Jožice Apšner in Irene Polajžer zelo uspešno predstavila za Šaleško dolino odmeven projekt, povezan z Velenjem, Velenjskim jezerom in znamenito Velenjsko plažo. Zgodbo so poimenovali Igre brez meja na supu. Njihove učenke so nalogo na turistični tržnici predstavile zares odlično in osvojile srebrno priznanje. Že zdaj se veselijo sodelovanja pri projektu v prihodnjem letu.

Učenci OŠ Šmartno ob Paki so predstavili tamkajšnji športni utrip, bogato nogometno življenje, znamenito »nogometno« družino Prašnikar ter povezave s šolo in utripom prijazne vasice pod Goro Oljko.