Vse oblike ogroženosti je najbolje preprečiti

Skupna občinska uprava SAŠA regije (v nadaljevanju: SOU SAŠA regije), ki jo vodi Sonja Glažer, je v preteklem letu opravljala naloge za 11 občin ustanoviteljic: Gornji Grad, Ljubno ob Savinji, Luče, Mozirje, Nazarje, Prebold, Rečica ob Savinji, Solčava, Šoštanj, Šmartno ob Paki in Mestna občina Velenje, v kateri je sedež uprave.
V SOU SAŠA regije je bilo konec leta 2022 zaposlenih 46 javnih uslužbencev, od tega 31 v upravi MO Velenje in 15 na ostalih občinah ustanoviteljicah. V drugi polovici leta je bilo ustanovljeno delovno področje informatike.
Za občane, ki prebivajo na tem območju, je pomembno zavarovanje življenjskega in bivalnega okolja, ki zagotavlja kvalitetno življenje v občini, kar je povezano s skrbjo za javno infrastrukturo ter zagotavljanje javnega reda in miru.
»Delovanje organa je bilo dobro. Če bo mogoče, bomo svojo pozornost namenjali preventivnemu delovanju, obenem pa bomo predvsem pozorni na kršitve, ki lahko ogrožajo ljudi, premoženje in okolje, ter kršitve, s katerimi je lahko ogrožen javni interes,« je v poročilu o delu v letu 2022 zapisala Sonja Glažer.

Iz poročila o delu uprave je razvidno, da je bilo na področju mirujočega prometa največ kršitev ugotovljenih zaradi neoznačitve časa prihoda ali neplačila parkirnine, parkiranja na mestih, kjer je to prepovedano s prometno signalizacijo, parkiranja v nasprotju z označbami ali izven označb za parkiranje, parkiranja na prehodih za pešce, pločnikih ali v območjih za pešce, na mestih za invalide, intervencijskih poteh idr. V preteklem letu sta bili uvedeni dve modri coni: H v delu Šaleka in G v Starem Velenju in z uvedbo novega prometnega režima se je stanje parkiranja občutno izboljšalo.

Pri ogrožanju javnih poti so zabeležili znatno izboljšanje pri prevoznosti intervencijskih poti na celotnem območju mesta Velenje. Občinski redarji – lani jih je bilo devet – so izvajali kontrole v območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, v parkih, na otroških in športnih igriščih ter na ostalih pohodnih površinah, namenjenih pešcem. V toplih mesecih leta so vse dni v tednu opravljali obhode Velenjske plaže in rekreativnih površin ob Škalskem jezeru. Zelo uspešne so bile kombinirane patrulje občinskega redarja in policista na kolesu, ki so pripomogle k bolj uspešnemu nadzoru kolesarjev.

Več v Našem času.