Kako zdravi smo v Šaleški regiji?

Novi podatki za celotno Slovenijo kažejo na slabše zdravje, kazalniki presejalnih programov za odkrivanje raka po nekaj letih kažejo nižjo udeležbo v letu 2020


V primerjavi s prejšnjim obdobjem se je odzivnost v Program Svit zmanjšala za dobro odstotno točko, presejanost žensk v program ZORA pa za skoraj 3 odstotne točke. Presejanost v program DORA se je sicer zmanjšala za slabo odstotno točko, ob tem pa še vedno ostaja nad želenim nivojem (70 %) preiskovank v ciljni populaciji.

Podatki o pojavnosti raka v naši regiji

Odzivnost v Program Svit – presejanje za raka debelega črevesa in danke – je bila najvišja v Šmartnem ob Paki, 74 % (Velenje, 68,8 %, Šoštanj, 64, 4%; v Sloveniji pa 64,4 %). Najvišjo stopnjo presejanosti v Programu Zora – presejanje za raka materničnega vratu – prav tako beležijo v občini Šmartno ob Paki (74,8 %), sledi Velenje (74 %) medtem ko je v Šoštanju odzivnost nekoliko nižja (70,9 %); v Sloveniji ta stopnja znaša 69,5 %.
Največ, 565 na novo odkritih primerov raka beležijo v Velenju, kjer je na prvem mestu rak dojk, sledi rak debelega črevesa in danke ter pljuč (Šmartno ob Paki 498, Šoštanj 457). Najvišjo smrtnost zaradi vseh rakov beležijo v Šmartnem ob Paki (169/100.000 prebivalcev, Velenje 138, Šoštanj 133).

Poleg že omenjenih uveljavljenih programov – za raka materničnega vratu, dojke ter debelega črevesa in danke – bomo kmalu izvajali tudi organizirano presejanje prebivalstva za odkrivanje raka pljuč, prostate in pod določenimi pogoji tudi raka želodca.
Zavedati se moramo, da je rak ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato Ministrstvo za zdravje RS, Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana in Društvo za boj proti raku Velenje pozivajo, naj torej priporočila proti raku ne obvisijo v zraku.