Vsak sedemnajsti prebivalec ima doma traktor

Traktor
Pexels

Upravljanje traktorja je zahtevno, potrebni so znanje, ustrezna oprema vozila in njegova tehnična brezhibnost

Agencija za varnost prometa je minuli teden organizirala dogodek za večjo varnost voznikov traktorjev s predavanji in praktičnimi prikazi na vadbeni površini. Za vožnjo traktorja voznik potrebuje veljavno vozniško dovoljenje kategorije F, zato so predstavili opravljanje izpita za to kategorijo, varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki, varnostne vidike teh vozil v prometu ter ugotovitve inšpekcijskih nadzorov.

Ker je sezona dela na kmetijskih zemljiščih že v teku, večina opravil pa se izvaja s traktorjem, so bila opozorila Agencije in Policije namenjena tudi pozivu voznikom traktorjev k varni, previdni in odgovorni vožnji, ostalim voznikom motornih vozil pa k strpnosti do voznikov teh vozil.

Slovenija rekorderka v številu traktorjev

Po številu traktorjev na prebivalca je Slovenija prava velesila, saj ima povprečno vsak sedemnajsti prebivalec doma traktor. Konec marca letos je bilo v Republiki Sloveniji 299.012 imetnikov veljavnega vozniškega dovoljenja kategorije F.

Ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, je postala upravičenka do denarja za različne razvojne programe, med drugimi tudi na kmetijskem področju. Kmetje so lahko pridobili evropska namenska sredstva za nakup kmetijske mehanizacije in številni so to možnost tudi izkoristili. Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot 119.000 traktorjev.

Vsaj en traktor ima 50 % slovenskih kmetij, dva ima 25 % kmetij, tri ali več pa okrog 10 % kmetij. Vsak traktor letno opravi 280 delovnih ur, kar pomeni, da so slabo izkoriščeni.

Tudi traktoristi ne smejo telefonirati

Tudi za voznike traktorjev velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo pa je prepovedana uporaba mobilnega telefona. Traktor mora imeti vgrajen homologiran varnostni lok ali kabino ter drugo obvezno opremo, ki voznika varuje ob morebitni prometni nesreči. Vsako leto je zabeleženih okrog 150 prometnih nesreč z udeležbo traktorja, največ v naselju. V zadnjih petih letih (2018–2022) je v 757 prometnih nesrečah umrlo 9 voznikov traktorjev, 19 je bilo hudo, 85 pa lahko telesno poškodovanih.

Več v Našem času št. 15.