Reorganizacija upravnih enot da, a v sodelovanju z lokalno skupnostjo

Svet Mestne občine Velenje je na zadnji seji na pobudo svetniške skupine SDS med drugim obravnaval tudi predvideno reorganizacijo upravnih enot, po kateri bi sedanjih 58 upravnih enot zmanjšali na 12 regijskih upravnih enot, ob tem da bi tudi velenjska upravna enota postala zgolj izpostava.

Na podlagi amandmajev župana Petra Dermola so svetnice in svetniki sprejeli sklep, s katerim vztrajajo, da ostane Upravna enota Velenje samostojna s polnimi pooblastili in širokim naborom storitev. V sklepu so še poudarili, da razumejo vsakršno reorganizacijo upravnih enot z namenom pospešitve in izboljšanja postopkov ter dostopnosti do javnih storitev za občanke in občane. Svet Mestne občine Velenje poziva Vlado Republike Slovenije, da ko bo pripravljen končni predlog reorganizacije upravnih enot, z njim seznani lokalno skupnost in ga predstavi na seji Sveta Mestne občine Velenje.

Svet MO Velenje še pričakuje, da bo ministrstvo pri pripravi namere po reorganizaciji in modernizaciji upravnega poslovanja upravnih enot v RS upoštevalo zadovoljstvo uporabnika, prostorsko in časovno dostopnost, kakovost osebnega stika, strokovnost, zanesljivost in enostavnost postopkov upravnih storitev ter da v pripravo postopkov vključi tudi predstavnike lokalnih skupnosti. Svet je sklenil tudi, da je veliko administrativnih postopkov povezanih z delovanjem občinskih uprav, zato bi bilo treba poiskati sinergije med delom upravnih enot in občinskih uprav ter del nalog prenesti tudi na občinsko upravo.