Štrk se je vrnil in v vrtec prinesel darilo

Šmartno ob Paki – Otroci, ki obiskujejo javni Vrtec Sonček v Šmartnem ob Paki, so se skupaj s svojimi vzgojiteljicami vse od prvih pomladnih dni zvedavo ozirali proti dimniku, na katerem že leta gnezdijo štorklje. Konec prejšnjega tedna so končno uzrli njihovega starega znanca štrka. Ta se je vrnil s prezimovanja in spet bo za svojo štorkljo in njun zarod poskrbel tako, kot zna.
Vrnitev štorkelj v kraj je za številne občane lep dogodek in tista prava znanilka pomladi. Tokrat pa je štrk še posebej razveselil otroke v vrtcu, saj jim je prinesel tudi uporabno darilo – tri nove, zelo kakovostne poganjalčke, ki jih bodo v toplem delu leta s pridom uporabljali ter z njihovo pomočjo krepili svoje spretnosti.
V resnici je za darilo ob prihodu štrka poskrbela Občina Šmartno ob Paki, ki je poganjalčka pridobila v okviru LAS-projekta z naslovom Ko zadišijo zeli. Lokalna skupnost je namreč ena od štirih partnerjev na območju Lokalne akcijske skupine za razvoj podeželja (LAS) Zgornje Savinjske in Šaleške doline, sicer pa v projektu sodeluje kar pet slovenskih LAS-ov in dva LAS-a iz Bolgarije. Projekt bo občini omogočil nadgradnjo obstoječih kolesarskih in pešpoti ter njihovo vsebinsko obogatitev. Sprehajalci, pohodniki in kolesarji bodo v bodoče lahko ob poti s pomočjo informacijskih tabel in predlaganih spremljevalnih aktivnosti spoznavali zelišča, njihove lastnosti, učinkovine in pomen v zdravi prehrani.