Mladi so znova (s)trli orehe

Mladi raziskovalci

Gibanje mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije deluje že 40 let

V domu kulture se je odvila zaključna slovesnost letošnjega že 40. gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije. Letos je bilo izdelanih skupaj 32 nalog, od tega 18 osnovnošolskih in 14 srednješolskih, izdelalo pa jih je skupaj 50 avtorjev ob pomoči 36 mentorjev.
Na prireditvi so podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja, z najboljšimi nalogami pa se bodo avtorji predstavili 15. maja na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v Murski Soboti. Skulpturo Bergmandeljc za večletno uspešno delo v gibanju je letos prejela mag. Tanja Majda Lesničar.
Predsednik programskega sveta mag. Gašper Škarja je letošnje gibanje ocenil kot kvalitetno, mladi pa so se znova lotili aktualnih tematik raziskovanja. »Izziv prestrukturiranja premogovne regije SAŠA je izziv tudi za mlade raziskovalce in mlade nasploh, je breme, a verjamem, da ga boste zmogli. Lahko ste ponosni nase in na svoje raziskovalno delo. Danes ste vsi zmagovalci – pokazali ste inovativnost in veliko pripravljenost za pridobivanje novega znanja,« je Škarja nagovoril mlade raziskovalce.

Na prireditvi so izvedeli tudi, katere naloge bodo udeleženke državnega srečanja in tudi, katere so bile najuspešnejše. Tako so med osnovnošolci zlato priznanje prejeli:  Kaja Prelog in Daša Ivančić, OŠ Šalek, za raziskovalno nalogo Zajtrk: izziv sedanjosti ali navada preteklosti, mentorici sta bili Tinkara Kristan in Tanja Verboten, avtorica Jedrt Poles, OŠ Šalek, za raziskovalno nalogo »Vse nas je una na svet spravla« – Antonija Sternad (1873–1950), diplomirana babica iz Šoštanja, mentorja sta bila Marko Moškotevc in Špela Poles, ter avtor Jaka Aleksander Sever, OŠ Gustava Šiliha, za raziskovalno nalogo Odganjanje mokric z naravnimi pripravki, mentorici sta bili Suzana Pustinek in mag. Anita Povše.
Pri srednješolcih so bili najboljši in z zlatom nagrajeni avtorji Gimnazije ŠCV: Vid Boškič Podrzavnik za raziskovalno nalogo Osja gnezdilnica in primerjava z mravljiščem, mentorica je bila Irena Štimac, ter Denis Balant in Enej Hudobreznik za raziskovalno nalogo Mobilna aplikacija za medsebojno pomoč med dijaki, mentorja sta bila mag. Ivan Jovan in Islam Mušić.