Največja nagrada gasilcem je hvaležnost ljudi

Na skupščini Gasilske zveze Šaleške doline staremu vodstvu potrdili še en mandat – Gasilstvo se zelo spreminja, zato se usposabljajo in dopolnjujejo opremo

Gasilsko zvezo Šaleške doline (GZŠD) bosta tudi prihodnjih pet let vodila predsednik Boris Lambizer in poveljnik Aleksander Osetič. 28 delegatov, članic zveze, je na 68. skupščini zveze soglasno potrdilo predlagane kandidate v številnih organih, prav tako so brez razprave potrdili vsa poročila in načrt delovanja za letos.

Boris Lambizer je nalogo predsednika prevzel sredi mandata, ko se je nenadoma končalo življenje Jožeta Drobeža, zdaj je začel prvi polni mandat. »Glavna naloga GZŠD je povezovanje in obveščanje članstva. Okrepiti moramo vključevanje mladih v gasilske vrste, na drugi strani pa skrbeti za druženje veteranov, žensk. Po nekaj letih spopadanja s korono želimo spet pognati kri družabništva med gasilce,« je med drugim dejal predsednik.

Obsežno poročilo o delu je podal Aleksander Osetič, ki je predvsem poudaril, da številnih aktivnosti ne bi mogli izpeljati, če ne bi vsi organi in člani GZŠD opravili svojega dela odgovorno in uspešno. Leto 2022 sta na gasilskem področju zaznamovala dva izjemna dogodka, ki sta, nenačrtovano, sovpadla, to je bila gasilska olimpijada v Celju in največji požar v naravi v zgodovini Slovenije na Krasu. »Kljub temu da sta se dogodka odvijala poleg vsega še v času letnih dopustov, smo tudi mi zagotovili zadostno število gasilcev, tako za pomoč pri izvedbi olimpijade kot pri gašenju na Krasu, za kar se vsem iskreno zahvaljujem,« je na skupščini poudaril Osetič.

Gasilstvo se zelo spreminja

V GZŠD je včlanjenih 526 operativnih gasilcev, 68 jih je v rezervi, 247 imajo pripravnikov. Skupaj šteje zveza 3.143 članov, od tega 1.831 gasilcev in 1.312 gasilk. Lani je v 508 intervencijah skupno sodelovalo skoraj štiri tisoč gasilcev, največkrat pa je šlo za tehnično in drugo pomoč (223), požar ali eksplozijo (94) in nesreče v prometu (58). V gašenju požara na Krasu je sodelovalo 180 gasilcev.

»Gasilstvo se zelo spreminja, tehnika napreduje, intervencije so zelo različne in temu moramo slediti z izobraževanjem, usposabljanjem in opremo, če hočemo stoodstotno pomagati ljudem. Glede na to da nam ljudje zelo zaupajo, verjamejo v gasilce in so nam hvaležni za naše delo, se moramo truditi, da njihovo zaupanje upravičimo. Iskrena hvala vsem trem županom občin Šaleške doline za pomoč in sofinanciranje. Kajti še toliko dobre volje in energije brez materialne pomoči ne pogasi požara,« je bil nazoren Osetič.

Načrti za prihodnjih pet let v osnovi izhajajo iz njihove temeljne vsebine in organiziranosti, Osetič pa želi v prihodnjem obdobju vzpostaviti štabno vodenje večjih intervencij: »Kot sem omenil, se gasilstvo spreminja in lahko se zgodi večji dogodek – naravna nesreča, večji požar v večstanovanjski stavbi ali v industrijskem objektu, kjer en vodja intervencije težko obvladuje situacijo. Ustanovili smo komisijo, ki pripravlja predlog glede osebja in potrebne opreme. Vse delamo le zato, da bi lahko učinkovito pomagali ljudem,« je napovedal in komentiral še ustanovitev Javnega zavoda Poklicna gasilska enota. Dejal je, da v tem vidi le prednosti, visoko usposobljeni gasilci v tej enoti bodo lahko še več prispevali pri usposabljanju prostovoljnih gasilcev ter se veselili tega sodelovanja.