112 – številka, ki si jo morate zapomniti

Oktober je mesec požarne varnosti

Kako pravilno ukrepati, ko zagori v hiši, stanovanju? Imate gasilni aparat? Vedo vsi domači, kje je in kako ga uporabiti? Reakcije ljudi, ko zagori so zelo različne, od strahu, panike do premišljeni korakov ukrepanja. Ker je oktober mesec požarne varnosti želimo z vami deliti informacije, kako odgovorno ravnati v primeru požara, kjer vse lahko zagori in kako hitro reagirati.

Ko v gospodinjstvu zagori, se moramo ustrezno odzvati. Na Gasilski zvezi Slovenije pravijo, da je najpogostejša napaka uporabnikov zlasti to, da se o tej nevarnosti v domačem okolju prej z nikomer ne pogovarjamo. »Nič ne storimo na organizacijski ravni, saj nam je izobraževanje s področja varstva pred požarom velikokrat odveč. Ne vemo, kje so ročni gasilniki, ali pa jih v bližini sploh nimamo. Ne poznamo požarnih odej. Mogoče poznamo številko za klic v sili (112), vendar nas je strah poklicati, ker se ne spomnimo, kaj vse je treba sporočiti. Najpogosteje nam je nerodno pred sosedi in okolico, zato dogodek poskušamo pri­kriti. Velika napaka je, da se premalo zavedamo predpisanih ukrepov varstva pred požarom, ki morajo preprečevati širjenje požara na sosedovo premoženje.«
Gasilska zveza Slovenije opozarja, da lahko zagori kjerkoli in komurkoli, torej tudi sami nismo nobena izjema. Zelo pogosti so požari, ko pozabimo prižgan štedilnik v kuhinji, požari, ki jih povzroči električna napeljava – stara ali preobremenjena električna napeljava je največkrat glavni vzrok za električne požare. Da se boste izognili večji škodi, ki jo požar lahko povzroči, je treba upoštevati nekaj ukrepov.

Kdaj lahko zagori doma?

  • KUHANJE: To je eden najpogostejših vzrokov za požar doma. Ne puščajte hrane na štedilniku, še posebej maščobe, brez nadzora, ogenj se lahko zelo hitro razplamti.
  • ELEKTRIKA: Redno preverjajte vtičnice in električne naprave, da so v brezhibnem stanju. Električne naprave tudi izklapljajte, če jih ne uporabljajte, kot so likalniki, sušilci za lase, računalniki, mobilni telefoni, elektronske cigarete …
  • ODPRT OGENJ: Svečke pričarajo lep ambient, a jih uporabljajte previdno, vedno jih ugasnite po uporabi.
  • KURILNE NAPRAVE: Redno vzdržujte peči in kamine, da preprečite dimni požar. Namestite javljalnike požara in javljalnike ogljikovega monoksida, kjer je to potrebno.
  • KAJENJE: Cigarete med kajenjem ugašajte in uporabljajte za odlaganje pepelnik. Tlečih ogorkov ne mečite v naravo.
  • VNETLJIVE TEKOČINE: Bodite pozorni na ustrezno shranjevanje embalaž z vnetljivi tekočinami izven dosega otrok in skladni z navodili.

Kje vse lahko zagori?

Klet je eden od hišnih prostorov, kjer lahko hitro zagori, saj tam pogosto shranjujemo vnetljive tekočine. Tekočine, ki jih uporabljamo in skladiščimo v bivalnih prostorih in lahko povzročijo požar, so bencin, alkohol, razni razpršilci, laki, aceton, nitrolaki in razna topila. V gospodinjstvu jih hranimo v ustreznih dobro zaprtih posodah ali rezervoarjih v namensko grajenih prostorih.

Da vaša kuhinja ne bo postala črna kuhinja, bodite pozorni na nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Vse bolj stresno in hitro življenje lahko vodi v nespametna početja, kjer so posledice velikokrat strašne in povzročijo veliko škodo ali celo najhujše, človeške žrtve. Vsak požar za človeka pomeni nevarnost, pa naj bodo to opekline, zadušitev, zastrupitev s strupenimi plini.
Na štedilniku lahko hitro zagori, bodisi zaradi pozabljenega jedilnega olja ali masti, hrane pri kuhanju bodisi napačno odloženega gorljivega predmeta. Maščoba zagori zelo hitro, za vžig je, glede na količino, potreben le določen čas. Najnovejši indukcijski štedilniki so pravzaprav dokaj varna rešitev. Izjave ljudi, ki so po nesreči zanetili požar v kuhinji, so po večini podobne: »Samo par minut me ni bilo!« in že je gorelo …

Podstrešje se velikokrat znajde v črni kroniki: požar na podstrešju povzročil več tisočakov škode, požar zajel podstrešje stanovanjske hiše, v požaru uničena streha, podstrešje in del prvega nadstropja …
Podstrešje je prav tako kot klet najpogostejši prostor, kamor odlagamo kramo ali skladiščimo stvari, ki jih ne uporabljamo vsak dan. Zbirka kartonov, vnetljivih tekočin in ostalega predstavljajo veliko nevarnost, ko zagori.
Tudi dimnik lahko zagori. Pri dimniškem požaru, kjer zagorijo saje, nastanejo visoke temperature, ki segrevajo stene in tako lahko vžgejo bližnje predmete, posebne lesene konstrukcije v bližini dimnika. Saje v dimniku intenzivno gorijo in lahko dosežejo zelo visoke temperature tudi do 1.300 stopinj, to je temperatura, pri kateri že razpadajo in pokajo opeka in dimne tuljave, zaradi česar lahko pride do širitve požara.

Gasilni pripomočki doma

Zakaj je za uspešno gašenje pomembno in potrebno poznavanje ustreznega gasilnega sredstva in ustrezno rokovanje z gasilnimi aparati? V začetni fazi požara gasimo vedno s priročnimi sredstvi ali gasilnim aparatom. Ta naj bo vedno pri roki.
Požara ne gasimo, ko zajame prostor ali predmete v bližini oz. je prostor napolnil dim. Takrat je nujno, da dobro odreagirate in pokličete pomoč gasilcev in se varno evakuirate.
Uprava RS za zaščito in reševanje pojasnjuje, da je v vsako stanovanje ali hišo priporočljivo namestiti gasilnik ali več njih, ki ga izberemo glede na pričakovani razred požara.

  • Požar razreda A (gorljive trdne snovi: les, papir, slama, tekstil, premog) lahko gasimo z vodo, peno in ABC-prahom.
  • Požar razreda B (vnetljive tekočine: bencin, nafta, olja, voski, laki, alkoholi, benzen, smole) gasimo s peno, CO2 in ABC-prahom.
  • Požar razreda C (vnetljivi plini: zemeljski plin, butan, acetilen, vodik, utekočinjeni naftni plin) gasimo z ABC-prahom in CO2.
  • Požar razreda D (lahke kovine: magnezij, aluminij v prahu) gasimo z D-prahom.
  • Požar razreda F (jedilna olja in maščobe) gasimo z F-prahom in posebnimi tekočimi gasili. Vsak gasilnik ima na jeklenki označeno, kateri prah vsebuje.

»Za gašenje začetnega požara lahko uporabite tudi priročna sredstva, kot so požarna odeja, kuhinjska pokrovka, mokra krpa, posoda ali vedro vode. Zunaj lahko požar pogasite s cevjo za zalivanje, peskom ali zemljo,« svetujejo na upravi za zaščito in reševanje.
Gasilski pozdrav je »Na pomoč!« Da bi ga zaklicali čim manjkrat!