Pionirski dosežki in sodobni izzivi urologije

Nado Vodopija
Naš čas

Razvoj urologije v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec skozi oči doc. dr. Nada Vodopije – Uvajanje minimalno invazivnih metod in tehnološki napredek v urologiji

Velenje, 4. oktobra – Med prvimi predstojniki Oddelka za urologijo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je bil tudi primarij doc. dr. Nado Vodopija, ki je s svojim delom in prispevki močno pripomogel k razvoju urološke stroke ter njenemu prepoznavanju v mednarodnem okolju. Oddelek za urologijo, ki deluje že več kot 50 let, danes še vedno spada med vodilne oddelke na tem področju v Sloveniji, prepoznaven pa je tudi v širšem mednarodnem prostoru. Že od začetka je bil oddelek znan po uporabi minimalno invazivnih kirurških metod, pri razvoju teh pa je bilo več pomembnih prelomnic.

Prelomnice v razvoju urologije

Prva prelomnica se je zgodila leta 1974, ko je bila uvedena endoskopska operativna tehnika v takratni Jugoslaviji, predvsem transuretralna resekcija prostate in mehurja. Druga prelomnica je sledila leta 1985, ko so izvedli prvo perkutano odstranitev ledvičnih kamnov, istega leta pa so opravili tudi prvo ureterorenoskopijo za diagnostiko in zdravljenje kamnov ter tumorjev v sečevodu.
Leto 1990 prinaša začetek laparoskopske kirurgije, ko je bila prav v urološki operacijski dvorani izvedena prva laparoskopska operacija žolčnih kamnov (Vodopija, Gorjanc). Leta 1992 so začeli postopoma uvajati urološke laparoskopske operacije doma, v širši državi in mednarodnem prostoru.
Leta 1999 so bili med prvimi v Evropi, ki so izvedli laparoskopsko radikalno prostatektomijo, sledile pa so številne laparoskopske operacije raka prostate, sečevoda, ledvic in mehurja.

Kako se spominjate svojih začetkov na urologiji?

»Spominjam se veliko stvari, še posebej tistih, ki so me resnično veselile. Ko sem se odločal za kirurško pot, sprva nisem bil prepričan, da bom izbral urologijo, a ko sem jo, sem vedel, da je to prava odločitev. Če bi se moral odločiti še enkrat, bi izbral enako.
Seveda, skozi leta se je zgodilo ogromno pomembnih sprememb. Zadnja leta je tehnološki napredek tako hiter, da je težko slediti vsem novostim, še posebej če primerjam današnji čas s časom, ko smo mi začeli. Takrat so bile razmere drugačne, vendar niso bile nič manj zahtevne, kot so danes. Pomembno pa je, da smo v naši relativno majhni ustanovi uspeli hitreje uvajati novosti, saj smo se lažje dogovorili in začeli z implementacijo.«

Kako ocenjujete trenutno stanje na urološkem oddelku?

»Danes sem nekoliko bolj odmaknjen, vendar še vedno dobro vem, kaj se dogaja. Razmere na urološkem oddelku so po svoje kaotične, a jih dobro poznam, saj se še vedno srečujem s kolegi in vem, s kakšnimi izzivi se soočajo. Sedanji predstojnik se dobro zaveda trenutne situacije, potreb in smeri, v katero se oddelek razvija. Medicinski napredek, pa ne le v medicini, temveč tudi v tehnologiji, je izjemno hiter, kar predstavlja tako izziv kot priložnost, da mu sledimo. Vesel sem, da lahko to še vedno spremljam in iskreno podpiram smer, v katero gre oddelek.«