S partnerskimi mesti zasadili drevesa kot simbol povezanosti

Zasaditev dreves
mov

Praznovanju 65-letnice odprtja mestnega središča se je pridružilo tudi 10 delegacij iz 7 držav partnerskih in prijateljskih mest. Ob tej priložnosti so v Sončnem parku zasadili 15 novih dreves, ki bodo pričevalci povezanosti s partnerskimi mesti. Župan Peter Dermol je ob priložnosti izpostavil, da drevesa, zasajena v čast partnerskim in prijateljskim mestom, simbolizirajo moč prijateljstva in sodelovanja, ki ju Velenje neguje z mednarodnimi partnerji. Dogodek so organizirali tudi v počastitev naziva evropski zeleni list (Green Leaf), ki ga je mesto prejelo za svojo zavezanost trajnostnemu razvoju.

Ponosni in veseli so, da se je pozivu odzvalo kar 10 delegacij partnerskih in prijateljskih mest, ki so v prejšnjem tednu praznovali skupaj z Mestno občino Velenje. Župan Peter Dermol jih je s sodelavci sprejel v Galeriji Velenje, jim predstavil mesto, izzive, s katerimi se srečujejo, in načrte za prihodnost. Velenje je obiskalo 10 delegacij iz 7 držav, in sicer iz mest Esslingen am Neckar (Nemčija), Piotrków Trybunalski (Poljska), Pljevlja (Črna gora), Prievidza (Slovaška), Vieene (Francija), iz Bosne in Hercegovine Istočno Novo Sarajevo, Lukavac in Prijedor, iz Srbije pa predstavniki mest Valjevo in Vranje.

Ob obisku delegacij so organizirali tudi zasaditev novih dreves z namenom poudarjanja pomena povezovanja med mesti, trajnostnega razvoja ter skrbi za naravo. Skupno so zasadili 15 dreves, ki simbolizirajo trdna prijateljstva s 15 partnerskimi mesti.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan mesta Piotrków Trybunalskega Juliusz Wiernicki sta skupaj v imenu vseh delegacij simbolično zasadila brezo. Vsako mesto je dobilo svoje drevo, in sicer navadna breza (Lukavac, Valjevo, Vranje, Vrnjačka Banja), ameriški jesen (Esslingen am Neckar), kavkaški krilati oreškar (Piotrkow Trybunalski), črni bor (Pljevlja), omorika (Novi Travnik, Prijedor, Banja Luka, Istočno Novo Sarajevo) in duglazija (Prievidza, Split, Vienne, Udine).

Dogodek so zaključili s povabilom gostov na sprehod po Sončnem parku, kjer so si lahko ogledali ostala drevesa, zasajena v čast partnerskim mestom, ter se ob tem še dodatno povezali in izmenjali izkušnje.