Gasilski veterani so tudi športniki

Športne igre
Naš čas

25. športno-družabno srečanje gasilk in gasilcev veteranov GZ Šaleške doline v Šoštanju

Šoštanj, 10. septembra – Komisija za veterane PGD in PIGD Gasilske zveze Šaleške doline (GZŠD) je v sodelovanju in gostiteljstvu s PGD Šoštanj-mesto v Tresimirjevem parku ob Šoštanjskem jezeru organizirala že 25. športno-družabno srečanje gasilk in gasilcev veteranov GZŠD. S prvimi športnimi igrami je v letu 1999 pričela omenjena komisija na pobudo takratne predsednice GZŠD Helene Brglez.

Lani je bilo srečanje v Šmartnem ob Paki, letos v Šoštanju, prihodnje leto pa bo po abecednem kriteriju pri PGD Topolšica. Dogodek je med starejšimi gasilci zelo priljubljen, saj druži tudi manj aktivne pripadnike prostovoljnih gasilskih organizacij in še aktivne na različnih področjih na ravni gasilske zveze. Kot nam je povedal vodja veteranov in predsednik komisije za delo z veterani pri GZŠD Franc Pečečnik, organizacija tega prijetnega dogodka terja precej organizacijskih, tehničnih in drugih del, zato se vse skupaj prične že zelo zgodaj, v končno dogajanje pa pritegne praviloma tudi vsa vodstva društev ter gasilske zveze.

»Komisija za delo z veterani druženje starejših gasilk in gasilcev po društvih skrbno pripravlja, izbira tričlanske ekipe ter ob druženjih vadi za čim boljše nastope. To je že dober začetek. Komisija iz 14 PGD naše zveze v sodelovanju s predsedniki postavi pravila in objavi razpis. Na tej osnovi stečejo končne priprave. Vsekakor je to kar zajeten zalogaj dela, da se pripravi vse potrebno za tri športne igre; pikado, metanje štrbunka in kegljanje s kroglo na vrvi. Tokrat je tekmovalo 22 ekip na vseh treh tekmovanjih, skupaj pa se je tokrat pomerilo 196 tekmovalcev.«

Srečanje je spremljalo precej starejših in mlajših gasilcev, gostje iz sosednjih gasilskih zvez in domačini, skupaj več kot 220 udeležencev. Ob zaključku so se zbrali v šotoru še na družabnem delu, kjer so objavili rezultate ter podelili medalje in pokale za najboljše ekipe.