Jutri zaprta Rudarska cesta – v Velenju dan brez avtomobila

Evropski teden mobilnosti
mov

Mestna občina Velenje vsako leto sodeluje pri Evropskem tednu mobilnosti (ETM), ki poteka med 16. in 22. septembrom. S projektom tudi v Velenju spodbujajo bolj trajnostno premagovanje razdalj. Celoten program najdete na spletni strani Mestne občine Velenje.

V torek, 17. septembra, bodo na zaprti Rudarski cesti izvedli vrsto aktivnosti. Med 8.30 in 14.00 bodo organizirane aktivnosti za otroke in učence, kot so spretnostni poligoni za vrtčevske otroke, stare igre z Belim zajčkom, delavnice Centra za krepitev zdravja in preizkus simulatorjev varne vožnje za učence OŠ Velenje. Ob 9.30 bo jutranja telovadba z društvom Šola zdravja, ob 10. uri pa bo udeležence pozdravila podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević.

Ob 14. uri se bo začelo soočenje med starejšimi in mladimi na temo trajnostne mobilnosti, ob 15. uri pa bo potekala predstavitev starodobnih koles. Dan se bo zaključil s telovadbo za starejše in mimoidoče ob 15.30. Obiskovalci se bodo lahko okrepčali v mobilni okrepčevalnici (foodtruck) Gud street Fud, ki bo na prizorišču med 10. in 17. uro. Vsak petek v septembru med 6. in 8. uro na Vodnikovi cesti potekajo kolesarski zajtrki za vse, ki se v šolo ali službo odpravijo s kolesom. Trajnostni ukrep "Poljubi in odpelji" pri stavbi steklene direkcije je že urejen. Gre za organizirano točko za starše, ki pripeljejo otroke v OŠ Gustava Šiliha, OŠ Antona Aškerca in Šolski center Velenje.

Poteka tudi akcija "S kolesom do kolesa" na petih različnih lokacijah v mestu Velenje: Sončni park, Štrekna, Pesje, Vinska Gora in Velenjska plaža. Na teh lokacijah lahko poskenirajte QR kodo in sodelujete v nagradnem žrebanju, pri čemer je glavna nagrada novo kolo. Akcija poteka od 1. do 27. septembra, žrebanje pa bo 27. septembra.

Občani so prav tako vabljeni, da sodelujejo pri akciji "Pospravimo ulice", kjer lahko na e-naslov info@velenje.si pošljejo ovire, ki jih srečujejo na svojih dnevnih poteh. Med 16. in 22. septembrom bomo zaprli parkirišča za kulturnim domom in prostor preuredili za različne trajnostne aktivnosti, kot je zbiranje predmetov za reciklažo.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.