Življenje skozi številke – Mislinja

Mislinja
Naš čas

V tokratni rubriki življenje skozi številke vam bomo s statističnimi podatki predstavili Občino Mislinja. Čeprav je bil prvotni namen predstavitev zgolj občine v Šaleški dolini, smo se odločili, da skozi številke prikažemo tudi občino, ki sicer statistično spada pod sosednjo regijo, je pa v marsičem povezana s Šaleško dolino. Predstavljeni podatki so pridobljeni na straneh Statističnega urada Republike Slovenije, zato so kredibilni in uradni, zbrani po metodologijah, ki jih na uradu uporabljajo.

V Mislinji je prebivalcev vedno več

Občina Mislinja spada v koroško statistično regijo. Po velikosti je na 57. mestu med slovenskimi občinami. Konec lanskega leta je štela 4.564 prebivalcev, od tega je bilo moških 2.281 in žensk 2.283. V Mislinjo se je v preteklem letu iz tujine preselilo 35 ljudi, medtem ko se jih je v tujino odselilo 15. Iz drugih občin znotraj Slovenije se je v Mislinjo preselilo 172 ljudi, odselilo pa 162. Za občino Mislinja torej velja trend rahlo povečanega priseljevanja iz tujine in tudi iz drugih občin znotraj države.

V Mislinji se je lani rodilo 41 otrok, umrlo pa je 38 ljudi. Zgodaj umrlih oziroma mlajših od 65 je bilo 8. Povprečna starost prebivalstva je bila 45,1 leta, kar je več od državnega povprečja, ki znaša 43,9 leta. V lanskem letu se je v občini poročilo 18 parov, razvezali so se trije.

Velik obisk domačih in tujih gostov zaradi smučišča Kope

Občino Mislinja je v preteklem letu obiskalo 10.086 domačih gostov in 1.804 tuji gostje. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da velik del grebena Pohorja od Velike Kope do Lovrenških jezer in vso pogorje na južni strani sodi v Občino Mislinja, zato občino oziroma njene turistične kapacitete obišče daleč največ domačih gostov iz Slovenije. Po obiskih tujih gostov izstopa Hrvaška.

Bruto plača pod slovenskim povprečjem

Delovno aktivnih prebivalcev je bilo v Občini Mislinja ob koncu lanskega leta 2.059, od tega moških 1.130 in žensk 929. Povprečna bruto plača na zaposlenega je znašala 1.657 evrov, kar je bistveno manj od slovenskega povprečja.

V Občini Mislinja je bilo ob koncu lanskega leta registriranih 3.977 vozil, od tega 2.806 osebnih vozil, zanimivo pa je precejšen delež, kar 395, tudi registriranih traktorjev.