Šoštanj, 7. septembra – Golažijada, ki jo krajevna skupnost Šoštanj organizira že od leta 2015, je tudi letos privabila številne ekipe in obiskovalce na Glavni trg. Prireditev, ki je postala sinonim za druženje ob dobri hrani, je znova združila ljubitelje golaža, kulinaričnih užitkov in prijetnega druženja. Vonj po golažu se je ves dan širil po mestu, obiskovalce pa so do uradne popoldanske degustacije vabile letos še posebej skrbno okrašene stojnice z dodatno kulinarično ponudbo.
Dogodek se iz leta v leto razvija in raste
Podžupanja Urša Kurnik je ob letošnji Golažijadi izrazila zadovoljstvo nad uspešno organizacijo dogodka: »Zelo smo veseli, da je KS Šoštanj spet organizirala Golažijado. Vreme nam je bilo naklonjeno, držali smo pesti, da bo lep dan, in trg je znova poln. Čestitke vsem sodelujočim!« Opazila je, kako se dogodek iz leta v leto razvija: »Vsako leto so stojnice lepše, ekipe vedno bolje pripravljene, spremljevalni program pa vse bogatejši. Naša Golažijada bo kmalu prerasla ta trg – mogoče bomo potrebovali nov trg ali še en dogodek več, malo za šalo, malo za hec.« Ko smo jo vprašali, ali tudi sama zna pripraviti golaž, se je nasmehnila: »Seveda! Med prvimi organizatorji je bila Turistična zveza Šoštanj, takrat smo tudi ženske tekmovale. Z Janjo Burkelc in Mašo Stropnik smo celo zmagale, tako da golaž znamo skuhati.«
Ostali zvesti tradicionalnim okusom
Na Golažijadi vsak tekmovalec seveda sanja o zmagi, vendar je srce tega dogodka v skupinskem veselju. Vsako leto sodelujejo tako domačini kot prijatelji iz drugih krajev, kar daje prireditvi poseben pečat povezanosti in družabnosti. Predsednica KS Šoštanj, Maša Stropnik, je poudarila, da se je Golažijada lepo zasidrala v srcih krajanov in širše skupnosti. »Postala pravi družabni praznik, kjer se zberemo, poklepetamo, nasmejimo, na koncu pa seveda tudi poskusimo okusne golaže in popijemo kakšen kozarček rujnega. Letos se nam je pridružilo 25 ekip, ki so svoje kuharske mojstrovine pripravljale od 13. ure dalje. Golaž je bil na voljo za pokušino ob 17. uri, ko je strokovna komisija ocenila vse in izbrala zmagovalca,« je povedala.
Poleg ocenjevanja najboljšega golaža pa so letos izbrali tudi najlepše okrašeno stojnico, kar spodbuja ekipe, da se še posebej potrudijo z ambientom. Nagrado za najlepšo stojnico so prejeli piloti Športnega društva Lajše. Aleš Plešnik: »Letos sodelujemo že četrto leto zapored. Dogodek je izjemno dobro organiziran in povezuje krajane ter udeležence iz celotne občine. To je odlična spodbuda ob zaključku poletja,« pravi.
Najboljšega znajo skuhati v Lajšah
Prehodni pokal za najboljšega kuharja golaža – naziv Golažmojster – so letos prejeli člani Turističnega društva Lajše, ki so s ponosom povedali, da sodelujejo že vse od prve Golažijade leta 2015. Ivo Kavnik: »Vsako leto smo tukaj. Letos smo sicer opazili, da obiskovalcev še ni bilo veliko v zgodnjih urah, a so se pridružili kasneje, saj so datumi dogodkov tokrat nekoliko spremenjeni.« Na vprašanje, kakšen je njihov golaž, preden so vedeli, da je po oceni komisije najboljši, so samozavestno odgovorili: »Mislim, da je zelo dober, če ne najboljši. Ampak, če bomo zadnji, bomo tudi zadovoljni.«