Dolgčas. Kaj je to?

Pica po željah
Freepik

Dnevi se krajšajo, zunaj bo kmalu vlažno, mračno, deževalo bo ... Lahko se zamotite z odlično knjigo ali si ogledate celo sezono kakšne serije, toda, priznajmo si, včasih želite drugačne in zabavne stvari. In če imate otroke, boste potrebovali veliko možnosti.

Pripravite lov na zaklad

Otroci v hiši? Naj bo njihov deževen dan živahen z iskanjem zakladov. Naredite en niz namigov za vsakega igralca (poskusite z rimanjem namigov za zabavo, sestavite uganke), pri čemer vsak namig vodi do naslednjega in končno do zaklada. Zapečatite jih v kuverte, označene s številko sledi (tj. 2/7 ali »dve od sedmih«); to bo lovcem zakladov pomagalo pri iskanju. Kdor prvi reši namige in najde zaklad – majhno igračo, morda kovančke (navadne ali čokoladne), fotografijo, nogavice, knjigo – je zmagovalec. Če je otrok več, se lahko igrajo kot ekipa, ki bo skupaj rešila namige in odkrila zaklad.

Ustvarite družinsko knjigo receptov

V neki škatli ali starem zvezku imate kup receptov za jedi, pecivo. Treba bi jih bilo urediti. Nič lažjega na deževen dan. Izdelajte knjigo z družinskimi recepti. Otroci naj vam pomagajo in predlagajo jedi, ki jih posebej radi jedo, lahko sestavljajo jedilnike. Jedi ali sestavine lahko v knjigo tudi narišejo.

Pripravite čajanko

Kaj je že počela Pika Nogavička za zabavo? Šla je na čajanko. Oblecite se v modna oblačila, otroci lahko uporabijo mamina in očetova (rute, kravate, dolga krila, srajce, klobuke, kape), postavite mizo z dobrim porcelanom in si privoščite najbolj formalne manire. Na meniju: čaj, sok ali kakav in enostavni čajni sendviči. Naj otroci odločajo o seznamu gostov – in o tem, katere njihove najljubše punčke ali kosmati prijatelji so na njem. Pred tem lahko pripravijo tudi domiselna vabila.

Družabne igre

V vsakem domu se skriva vsaj ena družabna igra. Kar malo pobrskajte, kaj imate in na plano z njimi. Najboljše so tiste družabne igre, kjer piše »primerno za: 0 – 99+ let«. Tako se lahko zraven igrajo še mlajše sestrice, babice in pradedki. V kolikor pa niste nič našli na zaprašenih policah, potem v roke vzemite list papirja, 4 barvne flomastre, kocko in makarone – in že boste imeli unikatni Človek ne jezi se.

Kampiranje v dnevni sobi

Morda je to priložnost, da pokažete svojemu otroku, kako se postavi šotor ali enostavno napnete rjuho, prostor obložite z blazinami, večerjate na tleh in prespite v spalni vreči. Dovolite otroku, da pri njem prespi še kak prijatelj – pričarali jim boste nepozaben večer.

Pica žur

Kupite ali še bolj naredite testo za pico in pustite otroku, da si sam izbere sestavine in jih naloži na pico. Pokukajte v hladilnik in naredite odštekane kombinacije. Pice obvezno poimenujte, zapišite recept, medtem ko čakate, da bo pečena.

Lutkovna predstava

Lutkovno predstavo lahko uprizorite izza napete rjuhe, večje škatle, kavča, fotelja itd. Tekst za lutkovno predstavo si lahko sposodite pri kakšni znani lutkovni igri ali pa si celotno zgodbo izmislite sami. Ko boste enkrat začeli s predstavo, bo zgodba kar stekla, sploh ker otroci zelo radi sodelujejo s pripombami in vprašanji. Lutke za vašo predstavo so lahko plišaste igračke vaših otrok ali se malo potrudite in naredite lutke iz nogavic, penastih žogic, papirja, itd.

Grad iz kartona

V bližnji trgovini vzemite čim večje kartonske škatle. Skupaj z otroki izrezujte, sestavljajte, lepite toliko časa, dokler skulptura ne bo podobna gradu. Nato grad lepo pobarvajte, ga okrasite, polepite z nalepkami, otroci ga lahko porišejo. Iz kartona izrezljajte še krone, jih oblepite z aluminijasto folijo in vaše stanovanje se lahko prelevi v srednji vek, kjer vladajo kralji in kraljice.

Lonci kot inštrumenti

Iz kuhinjskih predalov vzemite lonce, ponve, pokrovke, kuhalnice, metlice, zajemalke, strgala, cedila, itd. in skupaj z malčkom preizkusite zvoke, ki jih oddajajo ti predmeti, če tolčemo enega ob drugega. Za zabavo ustanovite mini band in naredite spremljavo za »Kuža pazi!« ali »Ringa, raja«. Če boste zelo glasni, prej preverite, kako takšno glasbo sprejemajo sosedi!

Peka piškotov

Klasična zabava na dolgočasen dan! Ne čakajte na zimske počitnice, da bi se lotili peke božičnih piškotov. Specite jih kar tako. Naj bo peka zabavna – dovolite otrokom, da mesijo, packajo, z modelčki oblikujejo in okrasijo piškote. Tudi kolački (muffini) so enostavni za pripravo, otroci pa se lahko poigrajo z dekoracijo.

Štampiljke iz krompirja

Kako lep spomin na vrtec. Vzamemo malo večji krompir in ga prerežemo na pol. Z nožkom ali kakim drugim orodjem v sredico krompirja zarišemo obliko štampiljke (srček, zvezdica, rožica, črka), ki jo nato previdno obrežemo. Vzamemo vodene ali kake druge barve, pomočimo krompir v barvo in veselo štempljamo.

Reševanje križank

Seveda ne italijanskih in skritih, ampak takšnih za otroke. Obstaja veliko knjižic, revij z nalogami za otroke različnih starosti. Labirinti, od številke do številke, pobarvaj, preprosti rebusi, križanke, poišči vsiljivca, pobarvaj s poštevanko, poveži pare, dokončaj risbo … Zabavno za mlade in stare.

Pismo

Še pišete z dopusta stari mami, teti pozdrave z razglednico? Ne! Zakaj ne? Kaj pa če bi v domači kuhinji skupaj z otrokom napisala in narisala pismo? Babi in dedi ga bosta vesela. Morda ga pošljeta bolni prijateljici, povabita sorodnika na praznovanje bližnjega rojstnega dne … Priložita fotografijo s skupnega druženja ali risbo vseh, ki ga vabijo ali pozdravljajo.

Sprehod po dežju

Kdo pa je rekel, da moramo biti na deževen dan doma, na suhem? Obujte škornje, oblecite dežni plašč in/ali vzemite dežnik in z malčkom veselo čofotajte po lužah. Veste, kaj pravijo v krajih, kjer pogosto dežuje? Ni slabega vremena, je samo neprimerno oblačilo.