Jesen na vasi bo letos 29. septembra

Vsaka rožica, ki jo ustvarijo, zahteva veliko časa in potrpežljivosti, a je vredno, saj vsaka nosi delček srca tistega, ki jo je izdelal.
Naš čas

Revivas – društvo za oživitev in promocijo vasi Škale – Sekcija izdelovalk rož iz krep papirja je že deset let vpisana v register nesnovne dediščine

Velenje, 30. avgusta – Društvo Revivas Škale že od leta 2009 aktivno prispeva k ohranjanju in promociji kulturne dediščine vasi Škale. Nedavno so v Velenjki pripravili zanimivo predstavitev, na kateri so obiskovalci spoznali lesene izdelke, čudovite rože iz krep papirja in slišali o izjemnih vinarskih dosežkih članov društva.

Ostajajo zvesti misiji ohranjanja in promoviranja dediščine

Predsednik društva Zvone Kodrun je s ponosom izpostavil, da društvo šteje okoli 80 članov, med katerimi so še posebej ponosni na podmladek. Izpostavil je številne tradicionalne prireditve, ki jih društvo organizira skozi leto. Začnejo s pripravo Jožefovega sejma in velikonočnimi delavnicami. Sledi srečanje Škalčanov, ki so se morali iz Škal odseliti zaradi izkopavanja premoga. Poleti društvo organizira počitniške aktivnosti za osnovnošolske otroke. Letos so v sodelovanju s podmladkom pripravili sedem delavnic, ki so potekale ob sredah, kjer so otroci imeli priložnost ustvarjati in se zabavati.

Jesen na vasi, ki bo letos potekala 29. septembra, je prav tako ena izmed pomembnih tradicionalnih prireditev, kjer vsako leto izberejo eno temo, okoli katere se vrti celoten dogodek. Lani so se posvetili orehu, letos pa bo glavna tema zelje. Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati različne načine uporabe zelja – od hrane do zdravila in barvila. Kodrun je poudaril tudi pomen izbora naj pridelka, kjer se ocenjujejo pridelki, ki izstopajo – ne nujno po velikosti, ampak po svoji posebnosti. Zmagovalci prejmejo skromne nagrade.
V pogovoru o izzivih, s katerimi se soočajo, je Kodrun omenil, da so Škalčani že doživeli preselitve zaradi odkopavanja premoga, zdaj pa se soočajo z novimi preselitvami zaradi gradnje avtoceste. Kljub temu ostajajo zvesti svoji misiji ohranjanja in promoviranja dediščine ter povezanosti skupnosti.

Sekcija izdelovanja rož je nepogrešljiv del vseh predstavitev društva

Društvo ima tudi posebno sekcijo, ki se ukvarja z izdelovanjem rož iz krep papirja in letos praznuje že 10. obletnico vpisa v register nesnovne kulturne dediščine, kar je izjemen dosežek. Vera Pogačar, ena izmed ključnih članic te sekcije, je povedala, da na začetku niso pričakovali, da se bo njihova pobuda razvila v tako pomembno in trajno dejavnost.

»Naše članice so prve rožice iz krep papirja predstavile na velikonočnih delavnicah, kar nas je spodbudilo, da smo razmišljali o tem, kako bi to dejavnost nadalje razvijali,« pravi Pogačarjeva. Ko so odkrili možnost vpisa v register nesnovne dediščine, so se povezali s Slovenskim etnografskim muzejem, kjer jih je Anja Jerin spodbudila, da svojo dejavnost nadgradijo in predstavijo širši javnosti. Prva razstava njihovih rož je potekala prav v Slovenskem etnografskem muzeju septembra istega leta. Z leti je ta skupina postala nepogrešljiv del vseh predstavitev društva Revivas Škale.

Pogačarjeva je povedala, da so se na potovanjih in razstavah vedno trudili predstaviti svoje čudovite rožice, ki so zdaj postale stalnica na vseh njihovih dogodkih. Ob desetletnici vpisa v register nesnovne kulturne dediščine načrtujejo posebno slovesnost. »Letos se bomo še predstavljali v Termah Snovik oktobra, poleg tega pa upamo, da nam bo uspelo organizirati slovesnost 26. oktobra v Škalah. Povabili bomo vse, s katerimi smo skozi leta sodelovali in ki so nas podpirali na naši poti,« je dodala Pogačarjeva. Poudarila je še, da organizirajo delavnice izdelovanja rož tako za začetnike kot za tiste, ki že imajo nekaj izkušenj. Čeprav ni lahko najti pravega časa in prostora za izvedbo delavnic, se vedno trudijo ohraniti to čudovito tradicijo.