Tudi v Velenju bomo zaznamovali Evropski teden mobilnosti

Med dogodki Evropskega tedna mobilnosti so v Velenju tudi petkovi kolesarski zajtrki, za vse, ki po opravkih kolesarijo.
Naš čas

Mestna občina Velenje bo tudi letos od 16. do 22. septembra sodelovala pri projektu Evropski teden mobilnosti (ETM), v okviru katerega že 19. leto zapored spodbuja trajnostne načine premagovanja razdalj. Letos, ko je Velenje nosilec naziva evropski zeleni list in tudi del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, si še posebej prizadevajo, da bi občanke in občani razdalje, ki so krajše od 2 km premagovali peš, s kolesom ali mestnim avtobusom Lokalcem.

Aktivnosti so začeli že 1. septembra z akcijo »S kolesom do kolesa«. Kolesarji imajo priložnost sodelovati v nagradni igri, v kateri bodo lahko s skeniranjem QR kod s svojimi telefoni osvojili privlačne nagrade. QR kode so skrili na različnih lokacijah po Velenju, glavna nagrada je kolo. Nagrade bodo podelili 21. septembra na Titovem trgu, kjer bo dopoldan potekala prireditev Velenje se predstavi.
V septembru bodo vsak petek zjutraj med 6. in 8. uro organizirali kolesarske zajtrke na Vodnikovi cesti, s katerimi bodo nagradili vse, ki se na delo, v šolo ali po opravkih odpravijo s kolesom.

Dan brez avtomobila bodo obeležili v torek, 17. septembra, z zaprtjem Rudarske ceste med 6. in 18. uro. Na njej se bodo odvijale športne in kulturne aktivnosti, namenjene vsem generacijam, še posebej otrokom in mladostnikom.  V okviru ETM bodo izvajali še druge aktivnosti, kot so akcija V službo brez avtomobila, ureditev točke Poljubi in odpelji za varno dostavo otrok v šolo ter akcijo Ne kompliciraj, recikliraj!, kjer bodo zaprli parkirna mesta in jih preuredili za zbiranje različnih predmetov za reciklažo.

Vse aktivnosti potekajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.