V novo šolsko leto pod smejočim se sončkom

Sončkov tek je tradicionalen dobrodelen projekt, ki je med učenci in starši dobro sprejet (foto: arhiv šole bratov Letonje)
OŠ B. Letonje

Le še nekaj dni učence loči od novega šolskega leta. Kaj prinaša učencem Osnovne šole bratov Letonja Šmartno ob Paki, katere zaščitni znak, pravijo, je smejoči sonček?

Kakovost pouka v vseh oblikah

»Tudi v prihajajočem šolskem letu bomo na šoli sledili zavezi izvajanja kakovostnega pouka v vseh oblikah, tudi v okviru razširjenega programa, v katerega uvrščamo naše tradicionalne projekte: od povsem našega domovinskega dneva do dobrodelnih, kot sta že več kot dve desetletji uveljavljena Miklavžev sejem in Sončkov tek. Tokrat se bomo še posebej posvetili dvigu bralne pismenosti. V ta namen so strokovni aktivi zastavili številne smernice za delo in s tem do uresničevanja tega večletnega cilja. Prav tako bomo nadaljevali z letos uvedenim vseletnim projektom Za lepši vsakdan. V skrbi za lepo in urejeno okolico šole bomo poleg vsakotedenskega čiščenja in urejanja šolskega okoliša uvedli še posebne tehniške dneve, namenjene prav temu,« odgovarja na zastavljeno vprašanje Bojan Juras, ravnatelj.

So počitnice izkoristili za izvedbo večjih vzdrževalnih del? Večjih investicijskih posegov med počitnicami niso načrtovali, pove sogovornik. So pa izvedli temeljita manjša vzdrževalna dela, namestili še nekaj novih klimatskih naprav v učilnicah, ki jih še niso imele, v nekaj razredih zamenjali ali zloščili parket ter posodobili IKT-opremo. Večje delo pa je zahtevala ureditev sistema odvodnjavanja pri cisterni, sanacija odtokov in pomembna pridobitev za njihove šolarje ‒ postavitev še enega pitnika na otroškem igrišču.

Nekoliko manj učencev

Po besedah Bojana Jurasa je šmarška šola v minulih letih beležila porast števila učenk in učencev, a se sedaj ta umirja. V šolskem letu 2024/2025 bodo izobraževali 332 otrok, od tega bo prvič prestopilo šolski prag 34 prvošolčkov.

Če bi primerjali šmarško šolo s podobnimi v bližnji in morda širši okolici: katere bi bile njene prednosti in morda tudi pomanjkljivosti? »Vsaka šola daje s svojo dediščino in predvsem strokovnim in srčnim kadrom svoj pečat, zato se mi primerjanje šol ne zdi smiselno. Zagotovo pa so prednosti šmarške šole, da gre za ravno prav veliko in zato obvladljivo ter prijazno podeželsko šolo, na kateri stavimo na odprt dialog, kvalitetne strokovne delavce, sodobno opremljene učilnice, številne v slovenskem merilu prepoznavne projekte in široko paleto možnosti interesnih dejavnosti. Učenci lahko na šoli trenirajo nogomet, rokomet, košarko, judo, šah, pojejo v pevskih zborih, obiskujejo glasbeno šolo, plešejo, ustvarjajo… Šola je vpeta v življenje kraja prijaznih ljudi, starši naših učencev so več kot pripravljeni sodelovati in podpirati šolske projekte, učenci pa so pozitivno motivirani in med seboj povezani. Kot vsaka šola čutimo določene pomanjkljivosti, želimo si več sredstev. Med drugim bi radi znova uredili učilnico na prostem,« je še dejal Bojan Juras.