Do varnosti z učenjem odgovornosti

Pogovarjali smo se z Majdo Završnik Puc, ravnateljico Osnovne šole Šoštanj, ki pravi, da bo tudi letošnje šolsko leto kot vsako stresno in naporno. Šola se vsako leto srečuje s prostorsko stisko, kot večina šol v državi pa tudi s kadrovsko.

Prvošolci v kulturni dom

V Šoštanju se že nekaj časa vleče pričakovana sanacija osnovne šole, ki pa se tudi do začetka letošnjega šolskega leta ni zgodila. Zaradi prostorske stiske na centralni šoli je bilo potrebne nekaj reorganizacije, posledica pa je, da bodo trije razredi najmlajših učencev oziroma prvošolcev letos izobraževalni proces pričeli na rezervni lokaciji v kulturnem domu v Šoštanju. Sicer pa so na šolsko leto po besedah ravnateljice pripravljeni, v pedagoški proces bo skupaj s podružnično šolo Topolšica vključenih 838 otrok v 37 oddelkih, kar je en oddelek manj kot v preteklem letu.

Matična šola kljub vsemu dobro pripravljena

Šola je v času počitnic doživela nujna vzdrževalna dela, ki jih na šoli niso mogli izvesti med šolskim letom. Ker trenutno primankuje učilnic in je prostorska stiska resnično velika, na občini Šoštanj intenzivno iščejo rešitev sanacije ali novogradnje. Na šoli pa upajo in si želijo, da bi bil ta projekt zaključen pred začetkom prihodnjega šolskega leta.

Kadrovska stiska

Da so na šoli za začetek šolskega leta dobro pripravljeni, pove tudi podatek, da je urnik že dogovorjen, čakajo le še manjše korekcije. Vseeno beležijo kadrovsko stisko, kot jo pravzaprav v večini šol, saj učiteljev primanjkuje. Ravnateljica pravi, da je nekaj razpisov za pedagoške delavce še odprtih, saj je prišlo skozi leto do določenih sprememb. Upa na dopolnitev kadrovskega manjka. »Na začetku šolskega leta še lahko dobimo kader, medtem ko sredi šolskega leta zelo težko.« Do takšne situacije je prišlo v lanskem letu, ko so si učitelji morali ure razdeliti med sabo, v razred k pedagoškemu delu pa je morala pristopiti tudi ravnateljica sama.

Več v Našem času, št. 35.