Terme Topolšica uspešno znižale dolgove

Družba Terme Topolšica se je letos po uspešni razdolžitvi do bank upnic osredotočila na nadomestitev izpada prihodkov zaradi odhoda velenjskega Doma za varstvo odraslih, ki je bil pomemben najemnik njihovih zmogljivosti. Avgusta bodo, kot kaže, uspeli zagotoviti podobno zasedenost sob kot lani, poslovanje do maja pa zaostaja za načrtom.

Lani 44 tisoč evrov čiste izgube

Terme, katerih največji, 61,36-odstotni lastnik, je podjetje Intus Invest, za katerim stojita Peter Krivc in Matej Rigelnik, so lani ustvarile 44,8 tisoč evrov čiste izgube iz poslovanja, kar je 15 odstotkov manj kot leto prej. Čisti prihodki podjetja od prodaje so na drugi strani porasli za odstotek, na 5,5 milijona evrov. Družba je lani za 4,1 milijona evrov prodala 27 apartmajev v naselju Ocepkov gaj, ta denar pa namenila za poplačilo terjatev. Kot je v poslovnem poročilu za lani, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisala direktorica Term Varja Dolenc, so imeli konec leta 2023 le še 325.000 evrov finančnih obveznosti do bank, potem ko so te leta 2022 znašale še 5,4 milijona evrov.
Dolenčeva je povedala še, da so že konec leta 2021 začeli pogovore o možnosti oddaje več kot polovice sob v hotelu Vesna Domu za varstvo odraslih Velenje. Ta je namreč zaradi predvidene celovite prenove lastnih kapacitet potreboval nadomestne nastanitvene zmogljivosti. Najemna pogodba za najem 98 hotelskih sob in Wellness centra Zala je bila podpisana julija 2022 za obdobje do konca januarja letos. Približno 74 odstotkov lanskih prihodkov so tako Terme Topolšica, ki so imele konec leta 2023 84 zaposlenih, ustvarile z oddajo svojih nastanitvenih kapacitet in drugih apartmajev v najem.

Bazenske in wellness storitve predstavljajo štiri odstotke poslovanja

Z medicinskimi storitvami je bilo lani ustvarjenih 18 odstotkov prihodkov, bazenske in wellness storitve pa predstavljajo štiri odstotke poslovanja družbe. Delež ostalih prihodkov je bil štiriodstoten. Po besedah Dolenčeve so se Terme 1. februarja lani soočile z dodatnim, skoraj 60-odstotnim dvigom povprečne nakupne cene toplote iz sistema daljinskega ogrevanja. Zaradi visokih stroškov energentov je družba izvajala ukrepe optimizacije porabe. Dolenčeva je ocenila, da poslovanje družbe do maja letos nekoliko zaostaja za načrtom, razlog pa je drugačna časovna dinamika obravnave bolnikov na obnovitveni rehabilitaciji od načrtovane. Ta mesec pa bodo, kot kaže, uspeli zagotoviti takšno zasedenost sob, kot je bila avgusta lani, saj polnijo že vse kapacitete.
Po razdolžitvi do bank upnic se letos osredotočajo na nadomestitev izpada prihodkov zaradi konca omenjene pogodbe z velenjskim domom za varstvo odraslih. Družba je sobe, ki so po odhodu najemnika spet na voljo, osvežila in opremila za prodajo hotelskih storitev in širitev medicinskega segmenta.

Načrtujejo širitev izvenpenzionske turistične ponudbe

V segmentu obnovitvene rehabilitacije je letos medtem steklo novo sodelovanje z društvom bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Po mnenju Dolenčeve bodo prihodki od sodelovanja z novim partnerjem presegli načrtovane. V prihodnosti Terme Topolšica načrtujejo tudi širitev izvenpenzionske turistične ponudbe, ureditev okolice in posodobitev obstoječih nastanitvenih kapacitet. (STA)