V Velenju bo v šolske klopi sedlo 3.310 učencev, prvošolcev bo 353

MPT

Na velenjskih osnovnih šolah v teh dneh oblikujejo še zadnje podrobnosti letnih delovnih načrtov, urnike in dežurstva. Potekajo številni sestanki, izobraževanja in manjša vzdrževalna dela. Z Barbaro Trebižan, vodjo aktiva ravnateljev velenjskih šol, tudi ravnateljico OŠ Gorica, smo se pogovarjali o izzivih, ki jih prinaša novo šolsko leto.

OŠ Gorica pridobila donatorska sredstva

Osnovne šole v naši občini bo v letu 2024/2025 obiskovalo 3.310 učencev. To je devet manj kot v preteklem šolskem letu, v šolske klopi pa bo prvič sedlo 353 prvošolcev, dva več kot lani. Kako je z investicijami? “V osnovnih šolah pravzaprav niti nimamo kakših večjih investicij, če govorim na splošno. Bi pa izpostavila našo šolo, na kateri smo imeli nekaj več investicij, zaprosili smo za donacijska sredstva, ki smo jih dobili od švicarskega donatorja. V treh kabinetih za dodatno strokovno pomoč smo zamenjali pohištvo in dokupili veliko didatkičnega materiala, opremili učilnico na prostem, obnovili smo razsvetljavo v obeh telovadnicah, nova je kemijska učilnica. Na podružnici v Vinski Gori poteka energetska sanacija, ki jo vodi in financira Zavod Kssena. Tudi ostale šole so potrebne energetske sanacije, želimo si, da bi se v tej smeri v naslednjih letih še kaj izboljšalo. Izzivi, povezani s prostrosko stisko, so, stiska pa je tudi v kuhinjah.”

Prostorska stiska na OŠ Mihe Pintarja Toleda

Starši opozarjajo na prostorsko stisko na OŠ Mihe Pintarja Toleda. “S tem smo seznanjeni, o tem govorimo, dva oddelka bosta gostovala na Glasbeni šoli. To je za organizacijo dela in prehrane velik zalogaj. Ne samo za nas, tudi za starše.”

Opozarjajo na kadrovsko stisko

Že pred leti so opozarjali nanjo, a jo zaenkrat še rešujejo. Trebižanova pravi, da se kadrovska stiska ni kazala samo lani in letos, ko se o tem malo več govori. “V šolah manjka kadra in zdaj se to samo še stopnjuje. Učitelji so zelo zaželeni in smo kar v stresu.”

Več v Našem času, št. 35.