Furs rešil skoraj 60 odstotkov vloženih ugovorov

Finančna uprava RS (Furs) je z osebno vročitvijo odpremila 18.365 odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine. To je 59,3 odstotka vloženih ugovorov, so danes sporočili.

Rok za doplačilo dohodnine je 30 dni od datuma vročitve odločbe. Prav tako bo v 30 dneh od datuma vročitve odločbe izvršeno nakazilo zavezancem, ki imajo vračilo dohodnine. Zoper odločbo je možna pritožba, ki pa ne zadrži izvršitve. Za ostale zavezance Furs nadaljuje postopke odmere dohodnine.

Furs je za lani izdal 1,56 milijona informativnih izračunov dohodnine. Ugovor je podalo 30.972 ali skoraj dva odstotka zavezancev, od tega se jih je 63,5 odstotka nanašalo na spremembe ali dopolnitve podatkov o vzdrževanih družinskih članih.

Od 18.365 odločb, ki bodo v teh dneh izdane zavezancem, ki so podali ugovore, jih je 75,6 odstotka z vračili, 18,4 odstotka z doplačili in šest odstotkov brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši je 12,81 milijona evrov vračil in 2,53 milijona evrov doplačil. Povprečni znesek vračila znaša 922,75 evra, povprečni znesek doplačila pa 752,36 evra.

Zavezanci, ki se z odločbo o odmeri dohodnine ne strinjajo, lahko vložijo pritožbo v 15 dneh od dneva vročitve odločbe. Na Fursu so spomnili, da zavezanec odmerjeni davek lahko poravna v več obrokih. V primeru vložitve obrazca za obročno plačilo davka ni treba predložiti nobenih dodatnih dokazil. Priporočajo, da ga zavezanec vloži čim hitreje.