Kakšna je prihodnost Zlatega griča?

Zlati grič
Naš čas

Gradnja bo potekala postopoma, odvisno od tržnih razmer in potreb – Poslovna cona Stara vas, korak naprej v prestrukturiranju Velenja

Velenje, 31. julija – Od 1. julija do 1. avgusta je bila v prostorih MO Velenje (Urad za urejanje prostora) javna razgrnitev dopolnjenega osnutka Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje urejanja Zlati grič. Njen namen je bil seznaniti občane in zainteresirano javnost z vsebino predlaganega dopolnjenega osnutka ter pridobiti pripombe, mnenja in dodatne predloge.

O pomenu obravnave in začetku gradnje Zlatega griča je župan MO Velenje Peter Dermol dejal: »V zadnjih mesecih smo pripravili kar nekaj sprememb prostorskih aktov, predvsem na področju stanovanjske gradnje. Za tiste, ki se ne spoznajo na te postopke, naj povem, da sprejem prostorskega akta traja vsaj dve leti in zahteva pridobitev soglasij vseh deležnikov, od elektro področja do vodovarstvenih deležnikov in drugih.

Glede Zlatega griča, predvidenega novega stanovanjskega naselja na nekdanji plantaži nasproti Momaxa, smo začeli postopek priprave prostorskega akta, ki vključuje tudi arhitekturni natečaj. Na osnovi tega smo določili način gradnje in vse skladno z zakonodajnimi postopki predstavili javnosti.«

Javna predstavitev omogoča, da se deležniki vključijo v proces ter podajo predloge in pripombe, ki jih občina nato smiselno vključi v projekt. Kdaj se bo začela gradnja Zlatega griča, je težko napovedati. Dermol je poudaril, da gre za velik projekt, in če v prvi fazi ne bo mogoče najti vlagatelja za celovito gradnjo, bo območje razdeljeno na tri faze.

»Vse je odvisno predvsem od tržnih razmer. Naše prioritete so jasne. Najprej bomo uredili zelenico pri pošti, poleg tega imamo še druge projekte, ki jih bodo kmalu začeli graditi tudi zasebni vlagatelji. Stanovanjska gradnja bo v prihodnjih letih doživela veliko sprememb, z veliko novimi stanovanji. Če se bo pokazala dodatna potreba, bomo Zlati grič aktivirali čim hitreje. Da bi to dosegli, moramo izpeljati vse potrebne postopke.«

Poslovna cona Stara vas bo v enem letu živahna in pozidana v celoti

»Poslovna cona v Stari vasi je lep primer preteklih prizadevanj za privabljanje vlagateljev v mesto. Zdaj se je ta cona zapolnila in pričakujemo, da bosta oba vlagatelja s področja farmacije do konca letošnjega leta zaključila prve faze svojih proizvodnih objektov. Sledil bo zagon proizvodnje in po informacijah, ki jih imam, že iščejo dodatna zemljišča za nadaljnje faze gradnje proizvodnih hal. Veseli me, da se to dogaja v našem mestu, saj bo prineslo dodano vrednost.

V kratkem bomo začeli tudi gradnjo inkubatorja na tem območju. Podjetje TIKI ima že vse pripravljeno, tako da se bo gradnja v poslovni coni nadaljevala tudi v naslednjih mesecih. V enem letu bo poslovna cona zelo živahna in pozidana v celotnem obsegu, ki je na razpolago. To bo v naše gospodarstvo prineslo nova delovna mesta in dodano vrednost, kar je pomemben korak v prestrukturiranju premogovne regije. Ko bodo ljudje videli, da ti projekti prinašajo koristi, bomo verjetno mirneje spali in se manj energično odzivali na negativne informacije, ki se pogosto pojavljajo v zvezi s premogovništvom,« je prepričan župan.