Protipoplavni ukrepi bodo sistemsko povezani

Šmartno ob Paki, 31. julija – Prejšnji teden sta Občino Šmartno ob Paki obiskala predstavnika Direkcije Republike Slovenije za vode in projektantskega podjetja IZVO-R Alenka Zupančič in Miha Zidarič. Županu Janku Kopušarju, podžupanu Josipu Lukendi in direktorici občinske uprave Mojci Ževart sta ob tej priložnosti predstavila delovno različico predlogov ukrepov za zmanjševanje poplavne ogroženosti na območju lokalne skupnosti, ki naj bi jih država izvedla v prihodnjih letih.

Po lanski veliki poplavi, ki je močno prizadela tudi Občino Šmartno ob Paki, so k načrtovanju protipoplavnih ukrepov v Direkciji Republike Slovenije za vode pristopili sistemsko in celovito, sta zagotovila. Najpomembnejše izhodišče načrtovanja ukrepov za zaščito pred poplavami je varovanje naselij in strateško pomembnih objektov. Na tokratnem srečanju so namenili večjo pozornost porečju reke Pake na odseku med Paško vasjo in Rečico ob Paki. V tem delu bo treba poskrbeti za ustrezne mostove, ki tudi ob hujših neurjih ne bodo predstavljali ozkega grla na poti reke Pake proti njenemu iztoku v reko Savinjo, na nekaterih mestih postaviti varovalne zidove, odstraniti neprimerna nasutja in mestoma razširiti rečno strugo.

»Vsekakor se bomo morali v prihodnje vsi v večji meri zavedati, da voda v okolju potrebuje svoj prostor, in se temu tudi prilagajati. Nekatera zemljišča bo treba nameniti za občasno razlivanje vodotokov in jih ne pozidati, ponekod pa bo, kot je znano, zaradi učinkovite protipoplavne zaščite treba nekaj stavb tudi odstraniti. Avgusta lani in v letošnjem poletju smo lahko videli, kakšne posledice in kako veliko škodo lahko povzroči premalo premišljeno umeščanje objektov v prostor,« so bili enotni udeleženci srečanja.
V Občini Šmartno ob Paki je za zdaj za odstranitev predvidenih 34 stanovanjskih hiš s pripadajočimi pomožnimi objekti, lahko pa se zgodi, da jih bo zaradi sistemsko povezanih ukrepov na področju urejanja vodotokov in poplavnih območij še nekoliko več.