Na vrhu lestvice najboljših 500 malih in srednjih podjetij ostal Firšt

Firšt
firšt

Na vrh lestvice najboljših 500 malih in srednjih podjetij (MSP) v Sloveniji se je z 9,79 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) drugo leto zapored zavihtelo velenjsko podjetje za pogone, ventile in regulatorje ogrevanja Firšt, sledita mu podjetji Uvecto in Maksim, je objavila revija Podjetna Slovenija.

Kot so sporočili iz Podjetne Slovenije, Firšt dokazuje, »da se splača jahati na trendih elektrifikacije in zelenega prehoda«. Lastniki so Franc Firšt, Elizabeta Firšt in Bernardka Bider. Podjetje je tako lani kot predlani ustvarilo več kot 26 milijonov evrov prihodkov in po več kot šest milijonov evrov čistega dobička. Lanska dodana vrednost na zaposlenega se je po podatkih hiše Dun & Bradstreet ustavila pri 213.502 evrih, so povzeli pri reviji.

Firštu sta na lestvici sledili podjetji Uvecto (9,75 milijona evrov EBITDA) in Maksim (9,52 milijona evrov EBITDA), več kot devet milijonov evrov EBITDA, in sicer 9,16 milijona evrov, pa je zabeležilo še podjetje Lumentum.

Deseterico lestvice najboljših 500 malih in srednjih podjetij (MSP) v Sloveniji zaključujejo podjetja Gorenjske elektrarne, Lajovic Tuba, Marovt, Hyla, Kronoterm in Avtotransporti Kastelec.

Rezultate so pregledali tudi v luči regij. Kot najbolj podjetniška statistična regija v Sloveniji se je izkazala Savinjska, ki zajema tudi Šaleško. »Tri podjetja iz te regije so med prvo deseterico na nacionalni lestvici Top 500 MSP. Poleg tega je vseh 10 podjetij z vrha regijske savinjske lestvice najboljših MSP prav domačih podjetniških zgodb. Savinjska regija tako de facto doživlja pravi podjetniški razcvet,« so navedli v Podjetni Sloveniji.