Opravljena poletna deratizacija komunalne infrastrukture

Deratizacija
komunala velenje

Med 8. 7. 2024 in 24. 7. 2024 je bila opravljena redna poletna deratizacija na javnem kanalizacijskem omrežju in  omrežju sistema daljinskega ogrevanja s pripadajočimi objekti na območju mestne občine Velenje in občine Šoštanj. Deratizacijo je izvedla Služba za tehnologije in nadzor Komunalnega podjetja Velenje. Uporabili so parafinske vabe za glodavce, ki so varno in učinkovito sredstvo za zatiranje glodavcev ter so skladne z zahtevami veljavne zakonodaje.

Deratizacija je proces zatiranja in nadzora populacije škodljivih glodavcev, kot so podgane in miši, ki lahko povzročajo škodo na premoženju in predstavljajo zdravstveno tveganje za ljudi. Ta postopek se lahko izvaja z različnimi metodami, vključno s kemičnimi sredstvi (strupi), mehanskimi pastmi in preventivnimi ukrepi, kot so blokiranje vstopov in odstranjevanje virov hrane.

Glavni razlogi za deratizacijo so torej bodisi zdravstveni razlogi (glodavci lahko prenašajo številne bolezni), ekonomski razlogi (škoda na premoženju, ki jo lahko povzročijo glodavci) ali higienski razlogi.

Deratizacija je ključna komponenta pri vzdrževanju zdravja in varnosti tako v urbanih kot tudi v ruralnih okoljih.