»Našla sem svojo pot v pop zvrsti, v kateri noro uživam!«

Tanja Lončar
Naš čas

Poletje Tanje Lončar med delom in oddihom – Preseganje stereotipov in združevanje tradicije z modernim – Vedno več je mladih citrarjev

Tanja Lončar, nadarjena citrarka, ki smo jo pred leti spoznali v priljubljenem šovu Slovenija ima talent, s svojim inštrumentom in edinstveno umetniško zgodbo že nekaj časa uspešno krmari na slovenski glasbeni sceni. S kombinacijo citer in nežnega vokala v pop preobleki očara občinstvo in predstavlja staro ljudsko glasbilo v sodobnem glasbenem kontekstu. Njeni nastopi na različnih dogodkih, obletnicah in porokah so prava glasbena poslastica, ko stari zvoki citer oživijo v modernih priredbah. Vse priredbe piše sama, in čeprav ni avtorica besedil ali glasbe, v vsako pesem vnaša svojo edinstveno noto in občutke. Njen repertoar vključuje priredbe slovenskih ljudskih pesmi in zimzelenih melodij, pa tudi novejše izvajalce, vendar vse obdeluje v svojem prepoznavnem »citrarskem« pop stilu. Vsaka njena izvedba je prežeta z osebnim pečatom, ki poslušalce popelje v čaroben svet melodij in čustev.

Čeprav so citre brenkalo, jih uporablja tudi kot bobne

Na vprašanje, kako poznan je inštrument, kot so citre, Tanja Lončar odgovarja: »Želela bi si, da bi bil ta inštrument še bolj poznan, vendar njegov prodor na glasbeno sceno in poznavanje inštrumetna zelo napredujeta, res pa, da v tej, drugačni luči, kot sem že omenila, bolj v pop sceni, veliko tudi v jazzu, v kombinaciji z različnimi bendi. Zelo me veseli, da se tudi ta stereotip, čeprav imamo zelo lepe ljudske narodne pesmi, na katere smo res ponosni, razbija. Sama pesmi rada priredim v malo bolj pop verzijo. Vsi citrarji se trudimo, da bi citre postale še bolj prepoznavne in cenjene.« Ob tem se poheca, da čeprav so citre brenkalo, njihov leseni trebušček s pridom uporablja tudi za bobne, tako da so citre zanjo tudi tolkalo.

Ali mlade citre zanimajo?

»Vedno več je mladih citrarjev, kar se kaže v dejstvu, da so številne akademske glasbenice, ki so zaključile študij, zdaj že učiteljice in profesorice citer. Vedno več je profesorjev in učiteljev citer, kar kaže na naraščajoče povpraševanje po citrah in mladih citrarjih ter citrarkah tudi pri nas v Sloveniji. Zaenkrat prednjačijo regije okoli Velenja, Žalca, Celja, počasi pa se širijo tudi v Ljubljano in druge konce Slovenije. Tudi Krško in okolica so po poznavanju tega inštrumenta močne regije. Upam, da bomo ljubezen do citer razširili po vsej Sloveniji,« pravi Tanja, ki se trudi preseči stereotip ljudskega inštrumenta, čeprav je po drugi strani vesela, da citre še vedno nosijo ta naziv.

»Melodije super zvenijo tudi v tej obliki. Vesela sem, da sem našla svojo pot v pop zvrsti, v kateri noro uživam. Citre, v katere sem se zaljubila kot sedemletna deklica, sem združila z igranjem in petjem v pop kombinaciji, ki mi je zelo všeč, in vesela sem, da je všeč tudi publiki. Pozitivno presenečenje je, ko ljudje slišijo, kako citre zvenijo v pop priredbah. Ena izmed mojih prvih priredb, ki je dobila videospot lani, je bila priredba pesmi Ledena skupine Siddharta. Ko se ljudje sprašujejo, kako bo Siddharta zvenela na citre, in jim to zaigram, so presenečeni in navdušeni. To me resnično osrečuje, saj vidim, da sem uspela združiti tradicijo z modernim in s tem navdušiti poslušalce.«

Poletje je mešanica delovnega obdobja in oddiha

»Nikakor se možgani ne morejo popolnoma odklopiti od dela. Vedno znova se postavljajo načrti, želje in cilji, ki jih želim uresničiti. Najprej jih zapišem na papir, nato pa oblikujem načrte, da bom lahko ob koncu poletja obkljukala vse, kar sem si zadala,« pove iskreno. Zelo naglas razmišlja tudi o samostojnem koncertu v Velenju. »Vedno bolj mi rojita po glavi ta misel in želja. Že malo raziskujem, za kaj vse je treba poskrbeti, kako vse to poteka, kaj vse narediti. Najprej je treba postaviti načrte, nato pa jih lepo po vrsti uresničiti. To bi bila lepa priložnost za mojo samostojno glasbeno pot, ko bi Velenjčani in upam, da tudi obiskovalci od drugod, lahko prišli in prisluhnili mojim pop priredbam na citre,« še dodaja Tanja Lončar, iskriva glasbenica, ki  s citrami vedno znova očara občinstvo.