Agencija za varnost prometa bo osvežila in ozaveščala voznike

Sobota bo prometno zelo obremenjena

Ljubljana, 25. julij - Dve prometno zelo obremenjeni poletni soboti, 27. julija in 17. avgusta, ko je na poti prek Slovenije veliko domačih in tujih turistov, bo Agencija za varnost prometa (AVP) izvedla preventivno akcijo. Na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih bodo med 11. in 18. uro voznikom delili vodo in izobraževalne letake, s katerimi bodo opozarjali voznike na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez uživanja alkohola.

»Poslanstvo AVP je prizadevanje za zmanjšanje najhujših posledic prometnih nesreč v cestnem prometu (smrtnih žrtev in telesno poškodovanih udeležencev) ter opozarjanje na nevarnosti in pravilno obnašanje, ko smo na cesti. Zato smo se odločili izvesti poletno preventivno akcijo za voznike, s katero jih bomo spomnili, da je treba med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in v poletni vročini za ustrezno hidracijo. Opozorili jih bomo na obvezno pripenjanje z varnostnim pasom, neuporabo mobilnega telefona, multimedije in drugih naprav, ki motijo voznikovo pozornost med vožnjo, na dosledno zagotavljanje ustrezne varnostne razdalje, upoštevanje cestnih razmer, prilagoditev hitrosti in da naj za volan vselej sedejo trezni. V rokah vsakega voznika je velika odgovornost. Poleg navedenega visoke temperature, zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče prav tako vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od vseh udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. V primeru zastojev na avtocestah in hitrih cestah ne smemo pozabiti na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu,« je pred začetkom akcije povedala mag. Saša Jevšnik Kafol, namestnica direktorice Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa.

Študenti bodo na večjih bencinskih servisih na vseh avtocestnih krakih delili vodo in izobraževalno gradivo v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku.

Naj spomnimo na nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo v prometu:

  • Ob vsakem zastoju ustvarimo reševalni pas. V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. Pravilno razvrščanje ob zastoju je na avtocesti ključnega pomena, saj lahko reši življenje!
  • Brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.
  • V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci.
  • Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu – prometna pravila in razmere na cesti vozniki dosledno upoštevajte ter bodite še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste.
  • Pot dobro organizirajte in načrtujte, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite razmere na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov. Preverite pogoje vstopa v posamezno državo.
  • Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena; zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah.
  • Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu.
  • Na daljši vožnji poskrbite za redne počitke.
  • Vožnja je zahtevno opravilo, zato se res osredotočite nanjo. Ne uporabljate mobilnega telefona! Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik 4x več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Le pet sekund osredotočenosti na telefon pomeni, da boste pri hitrosti 60 km/h prevozili razdaljo več kot 83 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa več kot 180 metrov. Gre za podobno tveganje, kot če bi to pot prevozili z zaprtimi očmi.