Prvi počitnikarji se vračajo z Debelega Rtiča

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje omogoča počitnice na morju otrokom iz Šaleške doline
Naš čas

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje omogoča počitnice na morju otrokom iz Šaleške doline – 90 jih uživa na Debelem Rtiču, 70 jih bo v Poreču

Debeli Rtič, 24. julija – Počitnice so na vrhuncu, poletne temperature tudi. Kje je otrokom biti lepše kot v družbi vrstnikov na morju? Bojana Špegel, sekretarka Medobčinske zveze prijateljev mladine (MZPM) Velenje, je konec tedna obiskala veliko skupino otrok v prvi izmeni počitniške kolonije, ki se prav danes vračajo domov.

»Po dolgih dolgih letih smo se vrnili na Debeli Rtič, torej v edino otroško zdravilišče pri nas, in tako otroci kot tudi naši vzgojitelji, prostovoljci, ki jih spremljajo in skrbijo za njihovo dobro počutje, se na Debelem Rtiču odlično počutijo. Največja težava je pravzaprav huda vročina, ki jo težko prenašajo tako otroci kot odrasli, a vendarle se lahko hladijo tako v morju kot v bazenu s slano vodo. V skupini je 90 otrok in med njimi so bili tudi predšolski otroci, zato je kar veliko neplavalcev, ki pa so plavanje pridno vadili z dvema plavalnima učiteljema, prav tako tudi tisti otroci, ki so v plavanju še šibki,« je povedala Špegel.

Letovanje v koloniji na morju je dobrodošlo predvsem za otroke z zdravstvenimi težavami. Kot je povedala Bojana Špegel, je v skupini kar nekaj bolnikov, otrok z resnimi diagnozami. »Večjih težav ni in smo srečni, da vse teče tako, kot si lahko samo želimo.«

Ekipa prostovoljcev MZPM se trudi, da otrokom res ni dolgčas ne čez dan in ne zvečer. »Vsak večer pripravijo svoj večerni program, potem pa se pridružijo še tistemu, ki ga pripravijo animatorji na Debelem Rtiču. Seveda le starejši otroci, mlajši pa poslušajo pravljico in gredo spat,« pove Bojana Špegel. Ob počitniško napornih dnevih počitek prav gotovo prija.

70 otrok gre v Poreč

Ob tem že tečejo priprave na drugo izmeno. »Pred enim mesecem smo končali vpis za letovanje v mariborskem naselju Virc v Poreču, kamor se prav tako vračamo po nekaj letih. Naselje dobro poznamo. Čaka nas še nekaj dni priprav in v tej skupini bo nekaj manj otrok, 70. Prav tako imamo v njej nekaj neplavalcev in polplavalcev, zato gre tudi v Poreč z nami plavalni učitelj, prav tako pa tudi zdravnik pediater.« Organizatorji so pripravljeni na vse – tudi če bo deževalo ali bo sicer neugodno za doživetja na plaži in v morju, bodo otroci zaposleni v notranjih prostorih in v velikem šotoru, ki ga imajo v centru Virc.  

Odgovornost za 90 otrok

Zanimanje za počitniško kolonijo MZPM Velenje, ki ima več desetletno tradicijo, je vsako leto veliko. »Zapolnili smo vsa zdravstvena mesta in zraven vzeli še nekaj otrok iz poplavljenih in socialno šibkih družin, ki niso dobili zdravstvenih odobritev pri svojih zdravnikih. Zanimanje je bilo veliko, sploh Poreč je že več kot mesec dni poln. Imamo pa še vedno čakalno listo, če bi kdo tik pred zdajci odpovedal,« še pove Bojana Špegel in pojasni tudi, da morajo določiti maksimalno število otrok, pri čemer niso omejitev le zmogljivosti namestitve, ampak tudi zmogljivosti ekipe, saj ni mačji kašelj skrbeti za 90 otrok.

Računajo, da bodo na obeh lokacijah ostali tudi prihodnje leto, ker so tam zelo zadovoljni. »Verjamem, da bo potem, ko se bo razširil glas o letovanju na Debelem Rtiču, prihodnje leto še večje zanimanje za vpis. V Poreč pa otroci radi hodijo, letovali bomo skupaj z njihovimi vrstniki iz Maribora, s katerimi se odlično razumejo, tako da se za prihodnost tega res ni bati,« sklene Bojana Špegel.