Povezani kot sadje in čebele

Čebelnjak v Učnem sadovnjaku
Naš čas

V Učnem sadovnjaku pod Rožnikom so v znak sodelovanja postavili majhen čebelnjak – Mozirski sadjarji in čebelarji sodelujejo na več istih dogodkih

Ni je bilo odmevne sadjarske razstave v Mozirju, teh pa je bilo že res veliko, da se ne bi, kot čebele in cvetje, družili članice in člani društev Franca Praprotnika (sadjarji) in Janeza Goličnika (čebelarji).

»Brez čebel-opraševalcev ni sadja in brez sadnega drevja in medovitih rastlin ni medu,« je pred nedavnim dejal zdaj že legendarni vodja in predsednik mozirskih sadjarjev Alojz Plaznik. Njega je spomladi zamenjal mlajši navdušenec in poznavalec sadjarske stroke Jon Kanjir, ki se je, kot je slišati, nalezel te sorte ljubezni prav pri predhodniku, ki je pustil neprecenljive rezultate kot štiri mandate izvoljeni kmetijski strokovnjak. Ko je vodenje čebelarjev lani prevzel Jakob Presečnik, čebelar in tudi sam sadjarski navdušenec, so se vezi še utrdile.

Oboji zdaj čakajo še dobro medovito leto in, kot kaže, sadjarsko letino, ki bi omogočila letošnjo (bienalno) bogato sadjarsko razstavo. Medtem so se pred kratkim veselili skupnega dogodka, ko so v sadovnjak pod Rožnikom čebelarji postavili majhen, tudi učni čebelnjak, za zdaj z dvema panjema čebel, a z možno velikostjo do štirih panjev. Te je dal »na pašo« skrbnik, domačin Jože Repenšek, ki je čebele spet prezimil v domačem čebelnjaku. Ob odprtju čebelnjaka so se veselili novosti in druženja. Čebelnjak je izdelal Franc Hudej iz Lepe Njive.

To je mala uteha ob škodi, ki so jo utrpeli mozirski čebelarji po lanski poletni poplavi v Mozirskem gaju, kjer je njihov »družinski« čebelnjak 4. avgusta več kot »plaval« v tamkajšnjem medovitem raju. Častni predsednik SD Franc Praprotnik Lojze Plaznik je dal pobudo za postavitev čebelarskih panjev v sadni vrt travniškega in botrskega nasada, zato je pridobitve in sodelovanja še posebej vesel. Ob 100-letnici delovanja čebelarjev v prihodnjem letu je to lepa napoved sodelovanja in partnerstva, ki si obeta tudi pomladitev članstva, kar je v tem obdobju še kako aktualno.