Na ugreznine premogovnika odložen neoporečen prodni material

STA je 18. julija objavila, da je Direkcija za vode potrdila, da se material iz porečja Savinje, ki ima organske primesi (porušeno in propadlo vegetacijo) ter ni primeren za nadaljnjo uporabo in vgradnjo, trajno deponira na območju občine Velenje.

Na MO Velenje o tem niso vedeli nič, zato smo za odgovor o tem prosili Premogovnik Velenje. Iz Službe za odnose z javnostmi so nam odgovorili, da se je »material iz porečja Savinje odlagal na področju sanacije ugreznin Premogovnika Velenje v času sanacije zaradi lanskoletnih poplav in ujm, saj drugje v Sloveniji ni bilo na voljo dovolj primernih lokacij za odlaganje.

V Premogovniku Velenje smo ob prevzemu materiala z območja poplav in zemeljskih plazov na območju Savinjske doline izvajali vizualni pregled ter naročili analize na nevarne lastnosti in kakovosti zemljine, ki so jih opravili v podjetju Eurofins, raziskave okolja Slovenija, d. o. o.; te so pokazale, da material nima nevarnih lastnosti in je s pedološkega, kemičnega in tehničnega vidika primeren za nasipavanje.«

Material je neoporečen

Direkcija za vode je pojasnila, da so lokacije skladišč neoporečnega prodnega materiala prioritetno vzpostavili na stalnih za ta namen urejenih površinah koncesionarjev, a je bilo treba zaradi občutno povečanih količin naplavin aktivirati še dodatne lokacije. »Pri izbiri je moralo zemljišče nujno izpolnjevati tudi pogoj, da ni na poplavnem ali na vodovarstvenem območju. Začasna skladišča so sicer vzpostavljena tudi na območju občin Gornji Grad, Solčava, Luče, Ljubno, Nazarje, Rečica ob Savinji in Mozirje, skupno gre za 15 lokacij,« so še sporočili z direkcije.

Naplavine, ki so bile odvzete iz zgornjega toka struge Savinje in njenih pritokov v okviru izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe urejanja voda, po navedbah pristojnih prav tako niso onesnažene z nevarnimi snovmi, kar potrjujejo tudi rezultati vzorčenja sedimenta po poplavah, ki jih je izvedla Agencija RS za okolje.

V kolikor so pri izvajanju izrednih ukrepov naleteli na material z organskimi primesmi in propadlo ter porušeno vegetacijo iz strug, poplavljenih območij ter iz prodnih zadrževalnikov, ki večinoma ni primeren za nadaljnjo vgradnjo, se je ta odpeljal v Velenje na trajno deponijo.

Morebitne nevarne snovi ali drugi odpadki, ki jih je voda naplavila na brežine skupaj s hlodovino, podrtim drevjem, kadavri in drugim materialom iz poplavljenih hiš, kmetij in poslovnih objektov, pa so se po navedbah direkcije za vode zbirali na lokacijah izven strug in odvažali s strani občin na center za ravnanje z odpadki CERO v Celje.