Kakšna naj bo zaščita pred soncem?

Slika je simbolična
Naš čas

Poletje velja za brezskrben čas, a je vseeno pomembno, da poskrbimo za zdravje – Za nadomeščanje izgubljene tekočine pijmo dovolj vode

Sonce pozitivno vpliva na naše počutje in pomaga pri tvorbi vitamina D, moramo pa paziti na njegove negativne učinke, ki so posledica predolgega ter nepravilnega izpostavljanja. Ti vključujejo opekline, alergijske reakcije, fotostaranje, benigne kožne pigmentne lezije in kožni rak. Zato je priporočljivo, da se pred soncem zaščitimo in poskrbimo, da imamo na voljo dovolj tekočine, da preprečimo dehidracijo.

O pravilih, ki se jih moramo držati na soncu, spregovori vodja Centra za krepitev zdravja ZD Velenje, Dea Hudarin Kovačič, mag. manag., dipl. babica. »Soncu se je treba izogibati v času njegove največje moči, to je med 10. in 16. uro, ko je sevanje najmočnejše. V tem času poiščemo senco in omejimo aktivnosti na prostem. Sonce nas lahko opeče tudi v senci, zaradi odboja UV-žarkov od tal ali vode.

Kožo je treba zaščititi z oblačili in pokrivali. Najboljša so ohlapna, neprosojna oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami, zaprtim dekoltejem in višjim ovratnikom ter širokokrajnim klobukom ali pokrivali z dolgim ščitnikom.

Seveda ne smemo pozabiti niti na oči. Zaščitimo jih s sončnimi očali, ki imajo potrdilo o zaščitni sposobnosti pred UVA- in UVB-žarki. Pomembno je uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem. Vedno uporabljamo sredstva, ki zagotavljajo zaščito pred UVA- in UVB-sevanjem. Zaščitni faktor naj bo vsaj 30 ali več. Odkrite predele namažemo vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu in nato vsake dve uri ali prej, če se spotimo ali kopamo. Nanos naj bo seveda zadosten.«

Kaj storiti, če nas kljub pazljivosti opeče sonce?

»Takoj ko opazimo opeklino, se umaknemo v senco, v naslednjih dneh pa se nujno izogibamo soncu. Sončne opekline, ki se kažejo z blažjo rdečico in blagim pekočim občutkom, pokrijemo z mrzlim obkladkom, kožo pa namažemo s hladilnim gelom. Najbolje je uporabiti gele, ki vsebujejo aloe vero, dekspantenol in mentol, ki kožo pomirijo, navlažijo ter ohladijo in pospešijo proces obnove. V primeru hudih in obsežnih opeklin ter v primeru dodatnih simptomov, kot sta glavobol in bruhanje, poiščemo strokovno zdravniško pomoč. Koža je največji in najbolj občutljiv ter izpostavljen organ našega telesa, zato je prav, da ji  v obdobju, ko smo izpostavljeni UV-sevanju, posvetimo posebno skrb in nego.«

Kako pa pred soncem zaščititi otroka? »Dejstvo je, da se otroci učijo s posnemanjem. Poskrbeti je treba, da tudi sami sledimo istim nasvetom za varnost v vročini in na soncu. Če otroci vidijo, da starši pijejo dovolj vode, nosijo zaščitna oblačila in se izogibajo soncu, bodo najverjetneje sledili njihovemu zgledu. Dobro je, da jim pojasnimo pomembnost varnosti v vročini na enostaven in razumljiv način, na primer med skupnimi kosili ali večerjami razložimo, zakaj je pomembno piti vodo, nositi klobuk in se izogibati soncu. Spodbujajmo jih, da postavljajo vprašanja in izražajo svoje skrbi. Dojenčkov in otrok do prvega leta starosti ne izpostavljamo sončnim žarkom,« odgovarja vodja centra za krepitev zdravja.

Priporočila staršem

Starši so zgled svojim otrokom pri upoštevanju nasvetov za zaščito pred soncem. Že v mladosti je treba skrbeti za zdravo kožo in otroke naučiti osnovnih pravil za zaščito pred sončnimi žarki. Zaščitna ozonska plast se tanjša, zato postajajo sončni žarki, ki pridejo do naše kože, vse močnejši. Poskrbite, da bo imel vaš otrok brezskrbne in prijetne počitnice brez opeklin in škodljivih učinkov sonca. Aktivnosti na prostem načrtujte v zgodnjih urah dneva ali pa v poznih popoldanskih urah in skupaj z otroki upoštevajte nasvete glede zaščite pred sončnimi žarki.