V noči na soboto ob nevihtah tudi močni nalivi

Vročinski udar
Pixabay

Ljubljana, 19. julija - Danes je predvsem sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Ponoči pa bodo nevihte vse pogostejše in se do jutra razširile nad večji del Slovenije. Pričakovati je močnejše nalive. Agencija RS za okolje (Arso) je zato za vso državo izdala oranžno opozorilo.

Kot so zapisali na Arsu, bo največja verjetnost dolgotrajnejših nalivov v severni polovici Slovenije, vseeno pa so zaradi negotovosti oranžno opozorilo izdali za vso državo. Po izračunih vremenskih modelov, bo v šestih do 12-ih urah padlo od 40 do 100 milimetrov dežja, krajevno pa tudi do 150 milimetrov.

Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujejo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter meteornih voda. "Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili," so napovedali.

V soboto popoldne se bo vreme umirjalo. Proti večeru se bo razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem okoli 23, najvišje dnevne od 21 do 25, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.