Krožno gospodarstvo na primeru porušenih hiš

Hiša, predvidena za rušenje
Naš čas

Bi pred podiranjem hiš ob gradnji ceste 3. razvojne osi lahko nekatere materiale prodali, donirali, podarili?

Precej bralcev se je ob objavi članka »Padla je prva hiša« obrnilo na nas z vprašanjem, kaj se zgodi z materialom, ki bi lahko bil ob postopni demontaži hiše še popolnoma uporaben. Eden takšnih materialov je recimo kritina za streho, in ena od bralk je podala pobudo, da bi tovrstne materiale lahko podarili tistim, ki jim je v poletnih ujmah razdejalo strehe hiš ali gospodarskih objektov, tak material pa bil uporaben tudi ob obnovi ostrešij po požaru.

Vse je gradbeni odpadek

Na Darsu so nam pojasnili, da v primeru odstranjevanja in rušitve hiš zaradi gradnje hitre ceste projektant v sklopu izdelave projektne dokumentacije za izvedbo gradnje izdela načrt odstranitve objektov. Izvajalec gradbenih del nato odstrani objekt ob upoštevanju teh načrtov. Skladno s področno zakonodajo so vsi materiali pri odstranitvi objektov obravnavani kot gradbeni odpadki. Vsi ti gradbeni odpadki se oddajo zbiralcu gradbenih odpadkov.

Materiale lahko podari le lastnik

Na centru za ravnanje z odpadki so pojasnili, da se gradbeni materiali reciklirajo skladno s področno zakonodajo. Za podarjanje gradbenega materiala se lahko odloči le lastnik objekta, preden projektant določi materiale, ki so obravnavani kot gradbeni odpadek. Vsakršno odstranjevanje materialov s hiš brez dovoljenja in vedenja lastnika se obravnava kot kraja, saj mora lastnik ob koncu projekta dobiti potrdilo, da je material oddan skladno s projektom.  

Krožno gospodarstvo v praksi

Pri vsem tem se nam vsekakor lahko postavi vprašanje o tako opevanem krožnem gospodarstvu. Od stroke do politike so vseh polna usta o trajnostnemu ravnanju, zelenih politikah in zmanjševanju odpadkov. Sklepamo lahko, da ima na koncu najbrž glavno besedo ekonomika. Če se lastnik odloči za podarjanje materiala, prevzame določeno mero odgovornosti za kvaliteto materiala, njegovo odstranitev in skladiščenje ter polemike pri določitvi pravil, komu se material lahko podari, kar nenazadnje povzroča precej dodatnega dela in dodatne stroške.

Kaj je z ostalo opremo v hišah?

Na Darsu odgovarjajo, da so bile hiše odkupljene brez premičnin, le v določenih primerih so bile odkupljene tudi trajno spojene premičnine. Nekateri lastniki so dotrajano opremo pustili v objektih, vendar ta ni bila predmet odkupa. Zagotavljajo tudi, da bodo vsi odkupljeni objekti tudi odstranjeni. Vsi objekti razen enega so bili kupljeni na podlagi sporazumnih kupoprodajnih pogodb, le za en objekt je bil vložen postopek razlastitve, ki še vedno teče. Prizadevajo si, da bo tudi v tem postopku dosežen sporazum.